Германските служби за сигурност предполагат, че трите тръби на газопроводите

...
Германските служби за сигурност предполагат, че трите тръби на газопроводите
Коментари Харесай

Газопроводите „Северен поток“ могат да станат неизползваеми завинаги

Германските служби за сигурност допускат, че трите тръби на газопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 " в Балтийско море ще бъдат неизползваеми вечно след съмнения за бойкот, написа " Тагесшпигел ".

Ако те не бъдат ремонтирани бързо, в тръбопроводите ще навлезе доста солена вода, която ще ги разяде, написа изданието, като се базира на източник от държавните кръгове.

Междувременно спешният екип на Федералното министерство на външните работи също се занимава с случая, а няколко федерални министерства и канцлерството разискват следствията.

Като първа стъпка Федералната полиция ще ускори контрола си върху немските териториални води, а нейните кораби ще наблюдават по-отблизо съответните направления на сериозната инфраструктура. Освен това федералните провинции би трябвало да засилят отбраната на крайбрежните зони на Северно и Балтийско море. Съществува и угриженост по отношение на сигурността на терминалите за полутечен газ, които се построяват сега, както и на подводните и телекомуникационните кабели.

Подобно на Еврокомисията, немските органи за сигурност и службата за външно разузнаване BND допускат, че става дума за бойкот.

Експерти и държавни кръгове считат, че заради сложността на офанзивата тя може да бъде осъществена единствено с присъединяване на страна. Спекулациите сочат към Русия, макар че претекстът е неразбираем.

Една от версиите е, че водолази може да са сложили експлозиви на двете тръби на " Северен поток 1 " и на една от двете тръби на газопровода " Северен поток 2 ", който към момента не е в употреба.

Според информация на " Тагесшпигел " фактът, че течовете са големи и скоростта на намаляване на налягането е надлежно висока, приказва за целеустремено взривяване.

Освен това сред трите места, където са зародили течовете, има сензитивно разстояние. Размерът на течовете значи, че в тръбопроводите може да попадне извънредно огромно количество солена вода.

Макар че неотдавна газът по " Северен поток 1 " към този момент беше спрян, а " Северен поток 2 " не беше пуснат в употреба поради съветската инвазия в Украйна, казусът повдига нови въпроси за енергийната сигурност в Германия и Европа. След хипотетичните офанзиви цените на природния газ още веднъж се покачиха.

Един от бенефициентите на високите цени е Русия и нейният президент Владимир Путин; в това време Русия е понесла вреди за милиарди поради скъсаните тръбопроводи. Тъй като единствено едната тръба на " Северен поток 2 " е останала неповредена, тя е подготвена за употреба. Чисто теоретично Русия би могла да предложи доставки на газ по този метод, само че немското държавно управление евентуално ще го отхвърли.

Сега Германия се пробва да проучва в допълнение обстановката дружно с датските и шведските управляващи, само че е доста мъчно да се извършат следствия на дълбочина 70-80 метра. Германските териториални води се управляват от Куксхафен от взаимния Ситуационен център " Море " на Федералната полиция и бреговата защита на провинциите. От датска страна в сряда беше декларирано, че следствието в морето може да се организира едвам след една или две седмици. Също по този начин заради съображения за сигурност.

Междувременно министърът на стопанската система на Германия Роберт Хабек (Зелени) призна заплахата от нови саботажи. " Разбира се, сериозната инфраструктура е евентуална цел ", сподели той.

Европейски Съюз заплашва с твърда реакция - само че против кого?

Европейският съюз също счита, че евентуалната причина за течовете от газопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 " е бойкот, и заплаши да предприеме контрамерки.

" Цялата налична информация демонстрира, че приключването е резултат от съзнателно деяние ", съобщи висшият представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел от името на 27-те страни членки. Всяко съзнателно нарушение на европейската енергийна инфраструктура ще бъде " посрещнато със мощен и взаимен отговор ", сподели той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен към този момент приказва за " бойкот " във вторник след диалози с датския министър-председател Мете Фредериксен. Сега е извънредно значимо да се проверяват случаите, с цел да се получи " цялостна изясненост " за случилото се и предисторията, написа Фон дер Лайен в Twitter.

" Всяко съзнателно нарушение на настоящата европейска енергийна инфраструктура е недопустимо и ще докара до най-сериозната допустима реакция ", предизвести ръководителят на Комисията. Фредериксен съобщи също, че датското държавно управление допуска " умишлени дейности ".

Вчера полският министър-председател Матеуш Моравецки разгласи съмненията си, че Русия съзнателно е развалила газопровода " Северен поток ". Москва отхвърли обвиняванията.

Кремъл твърди, че обвиняванията против Русия по отношение на изключителната обстановка по " Северен поток " са неуместни, само че предстоящи: " Съвсем предвидимо, а също и предвидимо неуместно и неуместно е да се вършат такива версии ".

" Русия, както и Европа, няма интерес от тази изключителна обстановка. Ние загубихме маршрута си за доставка на газ за Европа. - Случващото се с тръбопроводите е " огромен проблем " за Москва, защото и двете влакна на " Северен поток 1 " не работят, а газът от " Северен поток 2 ", който с изключение на всичкото беше предопределен за вътрешно ползване, изтича във въздуха ", сподели Песков.

Той напомни изказванията на американския президент Джо Байдън от началото на февруари, в които той даде обещание да се отърве от " Северен поток 2 ": " Какво е имал поради американският президент, не знаем ". В същото време Съединени американски щати са " доста, доста заинтригувани от по-нататъшни " супер облаги " от доставките на газ за Европа, сподели още Песков.

Междувременно стана известно, че норвежката полиция е засилила ограниченията за сигурност към петролните и газовите уреди в страната след хипотетичния бойкот на " Северен поток ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР