Германските левоцентристи са подложени на растящ натиск да обмислят водене

...
Германските левоцентристи са подложени на растящ натиск да обмислят водене
Коментари Харесай

Германските социалдемократи са под натиск да обмислят преговори с Меркел

Германските левоцентристи са подложени на възходящ напън да обмислят водене на договаряния за центристка коалиция с християндемократите на Ангела Меркел, написа английският в. " Гардиън ", представен от Българска телеграфна агенция.

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц изключи нова необятна коалиция, откакто партията му означи най-ниския си резултат в следвоенно време на федералните избори през септември. Той повтори тази своя позиция след неуспеха в неделя на договарянията за тристранна коалиция сред Християндемократическия съюз (ХДС), Свободната демократическа партия и Зелените.

Очаква се обаче на среща през днешния ден президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който е съпартиец на Шулц, да го призове да премисли решението си. Има догатки, че водачът на ГСДП може да бъде свикан да напусне поста на партийна конференция след две седмици, в случай че откаже да промени позицията си, написа изданието.

Меркел загатна, че избира да се яви на предварителни избори, в сравнение с да управлява държавно управление на малцинството и е подготвена още веднъж да се яви като претендент на партията си. Въпреки че немските медии изясняват неуспеха на тристранните договаряния частично с несъответствуващ метод на Меркел, поддръжката за нея в ХДС се заздрави след драмата в неделя и е едва евентуално лидерският й пост да бъде заплашен, отбелязва " Гардиън ".

Позицията на Шулц в ГСДП е по-нестабилна. Партията не приема драговолно концепцията да влезе в нова необятна коалиция с Меркел като младши сътрудник: предходните две партньорства през 2005-2009 година и 2013-2017 година бяха осъдени от гласоподавателите. Много левоцентристки политици обаче не гледат с положително око и на нови избори, на които ГСДП може да получи още по-нисък резултат, а дясната популистка " Алтернатива за Германия " да вземе още места в Народното събрание.

Председателят на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес загатна след среща в понеделник, че ГСДП би обмислила вид да търпи държавно управление на малцинството, формирано или единствено от ХДС или от ХДС и Зелените.

В немската преса към този момент се спекулира, че на партийната конференция на ГСДП след седмици е допустимо Шулц да отстъпи пред различен претендент за канцлер или нов партиен водач. Споменават се имената на някогашния министър по въпросите на фамилията Мануела Швезиг и на кмета на Хамбург Олаф Шолц, отбелязва " Гардиън ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (197)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР