Германските консервативни политици съживиха дебата за удължаване на живота на

...
Германските консервативни политици съживиха дебата за удължаване на живота на
Коментари Харесай

Газовата криза в Германия създава ядрена дилема за управляващите Зелени

Германските консервативни политици съживиха дебата за удължение на живота на трите останали атомни електроцентрали в страната, а социологическите изследвания демонстрират повишаване на публичната поддръжка за нуклеарната сила на фона на допустимо прекъсване на съветския газ, предава Ройтерс.

Но удължаването е доста сензитивно за ръководещата партия на Зелените в Германия, която се появи от антиядреното придвижване през 70-те години.

Останалите три атомни електроцентрали в Германия би трябвало да бъдат затворени до края на тази година, откакто някогашният канцлер Ангела Меркел даде обещание да спре потреблението на нуклеарна сила след нуклеарната злополука във Фукушима през 2011 година

Атомните централи са обезпечили 6% от производството на електрическа енергия в Германия през първото тримесечие на 2022 година

Дебатът по отношение на поддържането на работата на електроцентралите стартира след нахлуването на Русия в Украйна, което принуди Германия да реши да приключи мощната си взаимозависимост от съветските изкопаеми горива.

Експерти от министерствата на околната среда и стопанската система на Германия обявиха през март, че не предлагат удължение на живота на централите, като се позоваха на правни, лицензионни и застрахователни провокации, нуждата от обширни и евентуално скъпи инспекции за сигурност и липса на нуклеарно гориво, с цел да се поддържа работата на централите.

Удължаването няма да помогне на производството на електрическа енергия в страната през идната зима, откриха те, а нужната инвестиция и старания биха били оправдани единствено в случай че работата на централите бъде удължена с най-малко още пет години до 2028 година

Но намаляващите доставки на съветски газ за Германия през тръбопровода " Северен поток-1 ", което накара държавното управление да пусне още веднъж аварийните въглищни електроцентрали, и опцията за дълготрайно прекъсване на работата на газопровода след рутинна поддръжка, която би трябвало да бъде приключена до 21 юли насърчи нуклеарното лоби в Германия и Европа.

Европейският съюз ще разгласява идната седмица рекомендации по какъв начин страните могат да понижат търсенето на газ, за ​​да се приготвят за зимата.

В план на рекомендациите, забелязан от Ройтерс, се споделя, че една от опциите би била да се отсрочи прекъсването на атомните електроцентрали или да се премине към произвеждане на електрическа енергия от нуклеарни, вместо от газови електроцентрали

Миналия месец изследване на RTL/ntv сподели, че около 68% от германците поддържат преразглеждането на отхвърли от нуклеарни мощности в страната. Преди началото на войната в Украйна изследване на ZDF сподели, че единствено 40% от германците поддържат удължаването на живота на атомните електроцентрали.

Но министерствата на околната среда и стопанската система на Германия, ръководени от Зелените, тази седмица обявиха, че оценката им от март към момента е годна и че не са преразгледали позицията си в светлината на опасенията по отношение на сигурността на доставките на газ.

Политици от консервативната съпротива ХДС/ХСС упрекват Зелените за съпротивата на държавното управление да промени позицията си по въпроса, като споделят, че тя е чисто идеологическа, базирайки се на корените на Зелените в антиядреното придвижване от 70-те години на предишния век.

" Зелените избират да разчитат на нездравословните за климата електроцентрали, работещи с въглища... В корените си те са партия срещу нуклеарната сила ", сподели генералният секретар на ХДС Марио Чая.

Той съобщи, че държавното управление може да получи горивни пръти от Австралия и Канада, с цел да поддържа централите работещи, добавяйки, че чака министърът на стопанската система Робърт Хабек да се " отдалечи от идеологията ".

В отговор на опасенията на държавното управление по отношение на нуклеарната сигурност, TUEV, главен орган за индустриални проби и узаконяване, сподели, че е допустимо да се продължи употребата на трите оставащи атомни електроцентрали от позиция на сигурността.

" Централите са в чудесно механически положение ", сподели Йоахим Бюлер, ръководещ шеф на TUEV, пред Ройтерс, добавяйки, че е нужна обширна инспекция, която нормално се прави на всеки 10 години, само че може да се извърши в границите на няколко месеца.

В ръководещата коалиция на социалдемократите (ГСДП), Зелените и Свободните демократи (СвДП) нарастват и апелите за разглеждане на всички енергийни разновидности, в това число нуклеарната сила.

Майкъл Крус, представител на парламентарната група на СвДП за енергийната политика, сподели, че намалените доставки на газ за отопление през зимата могат да накарат потребителите да употребяват повече електроуреди, което на собствен ред ще сътвори дефицит на електрическа енергия.

" Тази тематика е доста сензитивна за някои страни, само че съветската експанзия против Украйна би трябвало да убеди всички политици да прегледат този въпрос без идеология и по нов метод ", сподели Крус пред Ройтерс.

Зелените към момента гледат на нуклеарната сила като на рискова технология, сподели заместник-председателят на парламентарната група на партията Джулия Верлинден, акцентирайки нуклеарните произшествия в Чернобил и Фукушима.

" Ядрената сила е скъпа, негъвкава и предизвиква радиоактивни боклуци, за които към момента няма вместилище ", сподели Верлинден пред Ройтерс.

Тимон Гремелс, координатор на енергийната политика на ГСДП, не чака държавното управление да промени позицията си по въпроса, ако тръбопроводът " Северен поток 1 " бъде пуснат след поддръжка, само че сподели, че нищо не може да бъде изключено в актуалната обстановка.

Като се има поради историята на Зелените, прекосяването на нуклеарната алена линия ще бъде мъчно, сподели Гремелс пред Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР