Германски учени създадоха живо същество, способно да произвежда кислород, когато

...
Германски учени създадоха живо същество, способно да произвежда кислород, когато
Коментари Харесай

Германски учени създадоха живо същество, което не се нуждае от кислород

Германски учени сътвориха живо създание, способно да създава О2, когато подобен изцяло липсва в околната среда. Това изобретение може да стане първата стъпка към основаването на технология за различно дишане . Изследователите употребявали свойствената единствено за растенията фотосинтеза за поддържането на мозъчната активност.

Учените инжектирали цианобактерии или синьо-зелени водорасли в поповите лъжички на гладката нокътна жаба (Xenopus laevis), след което прекъснали снабдяването с О2, като по този метод прекратили наложително мозъчната активност. Тази интензивност се възстановила под въздействието на светлината, защото микроорганизмите почнали да създават О2. При изключване на светлината невроните на мозъка още веднъж спирали да работят.

Същество, получено посредством условна кръстоска сред водорасли и жаби, теоретично би могло безусловно да „ диша “ О2 под вода, без освен това да диша в действителност.

Учените считат, че основаването на пълноценно животно с функционалност на фотосинтеза е към момента надалеч. Освен всичко друго, то би трябвало да може да управлява равнището на създавания О2, тъй като остатъкът му е също толкоз рисков, колкото и хипоксията. Допълнителен въпрос е по какъв начин да се извади водорасловото страшилище на Франкенщайн от лабораторията и то да стане независимо.

Германските учени означават, че резултатите от тяхната работа може да оказват помощ в бъдеше при лекуването на дихателни патологии благодарение на естествени запаси. Заключението им е оповестено в портала iScience, съобщи БГНЕС.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР