Германски следователи и лекари откриха българска следа в покушението срещу

...
Германски следователи и лекари откриха българска следа в покушението срещу
Коментари Харесай

Откриха българска следа в случая Навални. Ето какво се знае дотук: |

Германски следователи и лекари откриха българска диря в покушението против Навални. За сходства с двете отравяния на Емилиян Гебрев оповестява и " Шпигел ". Германският специалист Кристофер Неринг обобщава какво се знае дотук в материал оповестен от българската секция на.

Емилиян Гебрев на два пъти се измъкна на косъм от лапите на гибелта. През април 2015 година той беше признат по неотложност в болница - със признаци на отравяне, след вечеря на открито. Тогава Гебрев оцеля. Малко по-късно историята се повтори: признаци на отравяне и отново щастлива развръзка.

Покушенията против Гебрев привлякоха внимание едвам след атентата против Сергей Скрипал с „ Новичок “. Журналисти от английския проверяващ уебсайт „ Белингкат “ откриха, че офицери от съветското военно разузнаване през 2015 година на няколко пъти са посещавали България. Сред тях и Денис Сергеев, прочут още като „ Сергей Федотов “, който по време на покушението против Скрипал също се е намирал в непосредствена непосредственост. Българската прокуратура повдигна обвиняване против трима хипотетични чиновници на съветските секрети служби. По всичко наподобява, че Гебрев също е бил токсичен с " Новичок ". Предполага се, че причина за покушенията е неговият оръжеен бизнес. Както се знае, някогашният чиновник на " Кинтекс " Емилиян Гебрев основа своя компания на име „ Емко “ и продаваше оръжие в това число на Украйна и Грузия. А на Кремъл това по никакъв начин не му харесва.

Покушенията против Гебрев и Навални: има ли връзка?

Както стана ясно в този момент, немски следователи и лекари са разкрили „ българска диря “ и в покушението против Навални. А „ Шпигел “ оповестява, че сред двете отравяния несъмнено има сходства. Дали следователно и Навални е бил токсичен с " Новичок "?

Първоначално експертите в реномираната берлинска клиника „ Шарите “ твърдяха, че в организма на съветския политик са открити следи от холинестеразни инхибитори. Те са съставен елемент от разнообразни препарати: като се стартира от бойните отровни субстанции зарин и VX, мине се през " Новичок " и през разнообразни пестициди и инсектициди и се стигне до медикаменти против деменция. Сега лекарите стесняват кръга обвинени субстанции до органофосфатите. Същото установяваха лекарите и след двете отравяния на Гебрев. Тогава обаче никой нямаше визия каква тъкмо отрова се търси. Така изминаха три години до покушението против Скрипал, а през 2018 към този момент беше късно да се търсят доказателства в София.

Ето, че пристигна ред и на Навални. В момента към момента не се знае кой може да му е дал отровата, само че в случай че нейният тип се откри сигурно, това ще насочи следствието и към причинителя. Защото токсини като зарин, VX и " Новичок " се създават, обезпечават и ползват извънредно мъчно. А най-хубави в тази област са военните токсиколози.

Приближени на Навални настояват, че преди полета той е изпил единствено чаша чай на летището. Традиционната съветска (но и английска) напитка незабавно разсъни спомените за отравянето на Литвиненко в Лондон: в неговия чай бяха сипали полоний. В случая с Навални експертите към този момент се въздържат от изводи, тъй като отровата е трябвало да подейства по-бързо - малко след изпиването на чая, а не чак в самолета.

Дали освен това състояние Навални не е бил токсичен на борда на самолета? Заподозрените субстанции могат да бъдат приложени и върху кожата. Това е остаряла традиция на съветските служби. При Скрипал с " Новичок " беше намазана дръжката на вратата. При Емилиян Гебрев с отровата беше третирана вратата на автомобила му. Подобни проекти са били обсъждани от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и българските секрети служби и за ликвидирането на дисидента Георги Марков.

Точно както в тази ситуация с Емилиян Гебрев, при Навални има доста улики, само че и доста въпроси. Покушенията с отрова постоянно затрудняват в извънредно висока степен както лекарите, по този начин и следователите. Тъкмо заради това тайните служби доста обичат да употребяват токсини: причинителите елементарно се измъкват, а действието от време на време остава вечно неизяснено. Освен това редица токсини бързо се разграждат в организма на жертвата и не оставят съвсем никакви следи. А в случай че има следи, те се разпознават доста мъчно и само в лаборатории със особено съоръжение. И най-много - когато почти е известно какво вещество се търси. Впрочем, даже тези условия да бъдат изпълнени, жертвата на покушението не всеки път оцелява - както беше с Литвиненко. Отровите неведнъж трайно повреждат организма и мозъка на жертвите. Да не приказваме, че отровата поражда и още нещо: боязън. Психологическото обръщение, което атентатите с отрова насочат към неуместни опозиционери, емигранти, двойни сътрудници или бегълци, е недвусмислено: Един ден ще пристигна и вашият ред. Точно това се случи с Навални, който с покушението бе изваден от политическата игра.

Оттук нататък

Започнаха и предстоящите взаимни обвинявания и дипломатически настоявания сред Берлин и Москва. Кремъл не изненадва с някаква нова тактичност. Както във всички предходни случаи, съветските управляващи отхвърлят каквото и да било свое присъединяване, подбуждат подозрения в формалната версия, упрекват Запада и пускат най-различни димки. Този сценичен обред е предопределен не толкоз за външния свят - той се прицелва най-много в съветската аудитория, на която непрестанно сервират нови и нови съзаклятнически теории и разобличения за нанесените на Русия тежки обиди.

Извършителите на покушението против Навални най-вероятно ще останат ненаказани. Защото само съветските управляващи имат юрисдикцията да ги преследват. Тези управляващи обаче не виждат нищо за следствие. Международни наказания, каквито предложи немският народен представител Александър Ламбсдорф, също няма да има, тъй като за наказания са нужни недвусмислени доказателства, а не просто улики. Както стана дума обаче: отровителите не оставят съвсем никакви следи.

Единственото „ доказателство “ е, че описът с мистериозни отравяния и убийства на съветски бегълци, двойни сътрудници и опозиционери става все по-дълъг.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР