Германската неонацистка партия Родина (Die Heimat) няма да получава държавни

...
Германската неонацистка партия Родина (Die Heimat) няма да получава държавни
Коментари Харесай

Германска неонацистка партия е лишена от държавна субсидия. Какво ще се случи с Алтернатива за Германия

Германската неонацистка партия " Родина " (Die Heimat) няма да получава държавни дотации за идващите шест години, заяви ДПА. Решението е на немския парламентарен съд.

Новината идва на фона на в цяла Германия . Те бяха провокирани от журналистическо следствие, което описа за загадка среща, на която е бил обсъждан проект за насилствената депортация хора с задграничен генезис от Германия. На него са участвали и членове на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ). Затова протестиращите желаят тя да бъде неразрешена.

След решението на конституционния съд с изключение на държавната си дотация " Родина " ще загуби и данъчните си облекчения, които нормално се дават на политическите партии.

През 2017 година конституционният съд се изрече и по настояването за възбраната на партията, която тогава носеше името Националдемократическа партия (НДП). Аргументите бяха, че тя демонстрира неприязън към конституционния и демократичния ред в Германия.

Съдът обаче реши да не я не разрешава, като реши, че тя не съставлява забележителна опасност заради неналичието на необятна социална поддръжка.

Германският парламент реагира на това с нов закон, който разрешава на екстремистките партии да бъдат лишавани от държавни дотации и данъчни облекчения. Решението, оповестено през днешния ден, е първият случай, в който се ползва този закон.
Какво ще се случи с " Алтернатива за Германия "
Решението на съда се чака да способства за полемиките по отношение на възможната опция за прекъсването на държавната дотация и на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ).

Само през предходната година АзГ е получила 11,7 млн. евро под формата на директно държавно финансиране. Това я прави четвъртата партия в Германия с най-голямо финансиране.

Пред Funke Mediengruppe специалистът по конституционно право Гертруде Любе-Волф разяснява, че вижда огромни спънки пред прекъсването на държавното финансиране на АзГ. Според нея условията за това са не по-малко строги от условията за възбрана.

" Съмненията се концентрират върху това дали в действителност може да се каже за партията като цяло, че тя цели да отстрани или да накърни свободния либерален главен ред ", споделя тя.

В три от немските провинции локалните органи на конституционния съд към този момент възприемат АзГ като " доказана дясноекстремистка организация ". Тази категоризация обаче не е съображение тя да бъде неразрешена, само че значи, че партията може да бъде следена от разследващите служби там.

Миналата седмица в немския Бундестаг се организираха диспути, по време на които огромна част от водещите политици в Народното събрание показаха подготвеност да поддържат концепцията за възбрана на партията. Идеята обаче остава противоречива заради заплаха от радикализация на нейните почитатели.

Самата партия " Алтернатива за Германия " споделя, че е демократична и не дели жителите съгласно произхода им или съгласно цвета на кожата им. Журналистическото следствие, което описа за присъединяване на членове на партията на събитие, на което се разисква проект за всеобща депортация на хора с задграничен генезис от Германия.

АзД сподели, че е оклеветена, а събитието е било частно и не е било спонсорирано от партията.
Хиляди на митинг
През уикенда в Германия се организираха многохилядни митинги. Те не престават към този момент втора седмица. По данни на уредниците на събитията от петък до неделя към 1,4 милиона души в Германия са показали против АзГ.

От петък до неделя демонстрации бяха оповестени на към 100 места в цялата страна, измежду които Кьолн, Мюнхен и Берлин.

По данни на полицията протестиращите в Берлин в неделя са били към 100 хиляди. В Мюнхен съгласно полицията участвалите са към 80 хиляди души. Протестът трябваше да бъде преустановен заради претъпканост.

В същото време в Кьолн полицейски източници показват, че броят на стачкуващите е бил към 10 хиляди души.

Протести предстоят и през идващите дни.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР