Германската компания Profine Energy GmbH, за която стана известно, че

...
Германската компания Profine Energy GmbH, за която стана известно, че
Коментари Харесай

Германска компания иска да строи соларен мегапарк върху монтанския язовир Огоста

Германската компания Profine Energy GmbH, за която стана известно, че е декларирала капиталов интерес за близо 1 милиарда евро у нас, желае да построи голям фотоволтаичен парк върху язовир Огоста. 
Той се намира в Северозападна България, край Монтана и е четвъртият по повърхност (над 23 кв. км) и втори по размер неестествен водоем в страната. Събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица.
" Освен, че се обрисува като най-голямата еднократна непозната инвестиция в България, сходен план до момента не е юридически у нас ", съобщи служебният министър на стопанската система Никола Стоянов пред депутати от икономическата комисия в Народното събрание. По думите му от немска страна работата по капиталовото желание е в напреднала фаза и " топката е в нас ". 
Наскоро Стоянов разгласи, че следва да бъде подписан меморандум с евентуалния вложител. Пред депутатите от икономическа комисия той уточни, че евентуално ще се наложат и законодателни промени, с цел да може да се осъществя този план. Затова и Стоянов и изиска съдействието при приемане на законовите ремонти в Народното събрание. 
Министърът не уточни какви тъкмо промени ще би трябвало да бъдат направени, само че съобщи: " С този план може се решат проблемите и на съответния язовир, който от години има потребност от ремонт, само че по този начин и не е изработен ". Освен това по този начин страната щяла да реализира задачите за по-голям дял ВЕИ с частни вложения, а парите, заложени в проекта за възобновяване, щели да се насочат към вложения в мрежата, тъй като там липсвал частен интерес.
" Profine Energy не са единствените, получаваме и други капиталови планове за сходни планове ", сподели Стоянов. Тези дни той разкри, че интерес за сходни планове имали компании от Франция и Китай.
Германска компания Profine Energy GmbH е оповестила на уеб страницата си(link is external), че възнамерява построяването на фотоволтаични системи в Северозападна България с капиталов размер над един милиард евро. „ В момента е в развой на основаване на дъщерно сдружение на Profine Energy според българското законодателство. Целта му е създаването и реализацията на огромни фотоволтаични системи в България “, осведоми ръководещият шеф Петър Мрозик. Целта на Profine Energy е да доставя напълно Profine Group и нейните клиенти с сила от възобновими енергийни източници, се показва в обявата.
Profine Energy GmbH е разположена в град Вагхойзел в провинция Баден-Вюртемберг и е взаимно дружество сред производителя на слънчеви панели Wirth Group и Profine Group - производител на PVC профили за прозорци и порти. Компанията е профилирана в услуги в региона на възобновимите енергийни източници в страната и чужбина - обмисляне на планове, създаване, създаване и употреба на фотоволтаични системи дружно с огромни системи за предпазване на акумулатори и системи за регенеративно произвеждане на сила от вятър и биомаса.
На срещата с немските вложители преди месец министърът на стопанската система Никола Стоянов ги увери в цялостната поддръжка на страната за ускорение на административните процедури за осъществяване на инвестицията. Той е показал опциите за насърчителни ограничения, които Profine Energy може да употребява като вложител.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР