Германската икономика вероятно ще се свие през третото тримесечие, тъй

...
Германската икономика вероятно ще се свие през третото тримесечие, тъй
Коментари Харесай

Германската икономика ще се свие през третото тримесечие

Германската стопанска система евентуално ще се свие през третото тримесечие, защото промишлеността е в криза, а частното ползване оказва слаба поддръжка за растежа, уточни немската централната банка Бундесбанк в последния си ежемесечен стопански отчет, съобщи Ройтерс.

Най-голямата стопанска система в Европа претърпя къса " техническа " криза в края на предходната и началото на актуалната година, след което означи нулев напредък през второто тримесечие. Това значи, че стесняване на брутния вътрешен артикул през интервала юли-септември би означавало четири следващи тримесечия с негативен или нулев напредък.

" Въпреки ненапълно забавящия се ритъм на повишаване на цените, мощното нарастване на заплатите и положителния пазар на труда, частните семейства към момента се въздържат от правенето на разноски ", сподели централната банка. Според Бундесбанк

инфлацията ще продължи да понижава през идващите месеци, само че към момента " евентуално ще остане в средносрочен проект много над целевото равнище от 2% ".

" В допълнение към сдържаността на потребителите, възходящата уязвимост на промишлеността също натежава върху икономическото показване “, добави централната банка на Германия.

Инфлацията в еврозоната е намаляла на половина от края на 2022 година, само че при настоящо равнище от 5,3% тя остава неприятно висока и Европейската централна банка се принуди по-рано този месец да

увеличи депозитната си рента до рекордно високите 4%, с цел да спре към момента бързия напредък на цените.

Това нарастване на разноските за финансиране (високите лихви по заемите) също ще натежи върху растежа, както и намаляващите поръчки за жизненоважния и голям промишлен бранш на страната, означи Бундесбанк.

" Ниският и продължаващ спад на входящите поръчки и намаляващият брой насъбрани поръчки оказват все по-голямо отрицателно въздействие върху индустриалното произвеждане ", уточни централната банка в последния си отчет.

Германската индустрия, която е доста подвластна от износа, е изключително мощно наранена от слабото търсене от страна на Китай и вероятностите ѝ за възобновяване остават слаби, считат пазарни икономисти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР