Германия ще инвестира над милиард евро в изследвания в областта

...
Германия ще инвестира над милиард евро в изследвания в областта
Коментари Харесай

Германия инвестира 1 милиард евро в термоядрени изследвания

Германия ще влага над милиард евро в проучвания в региона на термоядрения синтез през идващите 5 години. Това разгласи министърът на образованието и науката на страната Бетина Щарк-Ватцингер, представена от профилираното издание NucNet.

Целта: основаване на " термоядрена екосистема ", а по-късно и " допустимо най-скоро " - на електроцентрала, която употребява перспективната технология.

Контекст : Термоядреният синтез е сходен на процесите вътре в звездите, като съществени негови преимущества са, че не се отделят въглерод и дълготрайна радиоактивност. По тематиката се работи по целия свят още от 50-те години, само че дълги години физиците не успяваха да реализират реакция, при която се генерира повече сила от нужната за предизвикването ѝ, т.е. чиста енергийна облага.

Именно успеваемост от над 100% реализираха американски учени в края на предходната година, като по този начин на практика потвърдиха, че термоядреният реактор е вероятен.
 В Съединени американски щати реализираха 120% успеваемост на термоядрен синтез
Голям US пробив в чистата и неограничена сила

Експериментът е голяма стъпка напред, дори учените са сюрпризирани от резултата

Това е значимо за Германия, която още от 2002 година потегли към затваряне на нуклеарните си централи - развой, който стана необратим след Фукушима. Последните три енергоблока на АЕЦ затвориха през април - което при актуалната геополитическа обстановка основава риск от още по-голяма консумация на изкопаеми горива.

Детайли : Министър Щарк-Ватцингер, която е от Свободните демократи, разгласи нова стратегия в поддръжка на термоядрените проучвания, която е на стойност от 370 млн. евро. Заедно с по-рано заделените средства, сумата доближава €1 милиарда

С тях ще бъдат подкрепени Институтът за плазмена физика, Технологичният институт в Карлсруе и Изследователския център " Юлих " за интервала до 2028 година

Според по-ранен документ на нейното ведомство " Германия е на водеща позиция във връзка с термоядрените проучвания ", което е значимо за " стратегическото преориентиране на нейната енергетика ".

От друга страна : Макар и направила огромен скок, термоядрената енергетика не наподобява и на десетилетие от комерсиална реализация. Проблемът на Германия е, че тя се нуждае от други възможности в този момент - а технологията към момента не е подготвена. Това значи още години на димящи комини. Поне в дните на безветрие и облачност.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР