Германия ще е домакин на двудневни мирни преговори между Азербайджан

...
Германия ще е домакин на двудневни мирни преговори между Азербайджан
Коментари Харесай

Германия организира мирни преговори между Армения и Азербайджан

Германия ще е хазаин на двудневни мирни договаряния сред Азербайджан и Армения пет месеца откакто Азербайджан си върна своя район следен дотогава от Армения, което провокира всеобщо изселване на етнически арменци, предава " Ройтерс "

Азербайджан е все по-враждебен към външното присъединяване в посредничеството на съглашение, като президентът Илхам Алиев упрекна Съединените щати , че заплашват връзките, като застават на страната на Армения.

През декември съседите от Южен Кавказ издадоха взаимно изказване, в което се споделя, че желаят да реализират спокойно съглашение.

Армения и  Азербайджан първо влязоха във война за отделилия се район Нагорни Карабах през 1988 година След десетилетия на омраза през септември Азербайджан си върна Карабах, следен от етническото арменско болшинство от 90-те години на предишния век, макар че беше интернационално приет като част от Азербайджан.

Офанзивата накара множеството от 120 000 етнически арменци в района.

Армения дефинира офанзивата като етническо пречистване . Азербайджан отхвърли това и сподели, че тези, които са избягали, са могли да останат и да бъдат интегрирани в Азербайджан.

Германското външно министерство ще бъде хазаин на диалозите. Бербок ще се срещне поотделно със своите азербайджански и арменски сътрудници в сряда, преди да бъде хазаин на тристранна среща.

Сред нерешените проблеми сред двете съседки е неналичието на единодушие по отношение на общата им граница , като всяка от тях държи дребни анклави, заобиколени от територията на другата.

Съединените щати, Европейският съюз и Русия се пробват от десетилетия да посредничат сред двете страни.
 Зеленски готви посещаване в Армения и Азербайджан
Зеленски готви посещаване в Армения и Азербайджан

Ереван към момента не удостоверява
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР