Германия се противопостави на предложената от ЕС забрана на продажбите

...
Германия се противопостави на предложената от ЕС забрана на продажбите
Коментари Харесай

Що е то е-гориво и може ли то да намали СО2-емисиите свързани с колите? - видео

Германия се опълчи на препоръчаната от Европейски Съюз възбрана на продажбите на коли с излъчвания на CO2 през 2035 година, вярвайки, че тъй наречените е-горива оферират опция на електрификацията. Porsche да вземем за пример държи 12,5% дял в HIF Global, производител на е-горива, който ръководи световен пилотен цех в Хару Они, Чили.

Германия разгласи в последния миг опълчване на закона на Европейския съюз за преустановяване на продажбите на коли с излъчвания на CO2 през 2035 година, изисквайки продажбата на нови коли с мотори с вътрешно горене да бъде позволена и след тази дата, в случай че те работят с е-горива. Законът на Европейски Съюз ще изисква всички нови коли, продавани от 2035 година, да имат нулеви излъчвания на CO2, което прави на процедура невероятно продажбата на нови коли, задвижвани с изкопаеми горива.

Правилата които Германия преди този момент поддържа, дружно с болшинството от страните от Европейски Съюз и законодателите, няма да забранят моторите с вътрешно горене. Но законът се преглежда като смъртен звън за технологията заради дефицита на варианти, които биха могли да разрешат на колите с ICE да работят без да създават CO2.

Какво съставляват е-горивата?
Тези горива, като е-керосин, е-метан или е-метанол, се създават посредством синтезиране на уловени излъчвания на CO2 и водород, създаден благодарение на възобновима или свободна от CO2 електрическа енергия. И тези горива отделят CO2 в атмосферата, когато се изгарят в мотор. Но концепцията е, че тези излъчвания са равни на количеството, извадено от атмосферата за производството на горивото, което го прави CO2 безпристрастен като цяло. Германия и Италия желаят по-ясни гаранции от Европейски Съюз, че продажбите на нови коли с ICE могат да продължат след 2035 година, в случай че те работят с CO2 неутрални горива.



Кой ги прави?
Повечето огромни автомобилни производители залагат на електрически транспортни средства с акумулатори – технология, която към този момент е необятно публикувана, като главен метод за понижаване на излъчванията на CO2 от леките коли. Но доставчиците и петролните компании пазят е-горивата, както и редица автомобилни производители, които не желаят транспортните им средства да бъдат натоварени и оскъпени от тежки акумулатори.

Тези горива към момента не се създават огромно. Първият търговски цех в света отвори порти в Чили през 2021 година, подсилен от Porsche и имащ за цел да създава 550 милиона литра годишно. Други планувани фабрики включват Norsk e-Fuel в Норвегия, който би трябвало да стартира да създава през 2024 година с акцент върху авиационно гориво.



Могат ли електронните горива да изчистят колите?
Е-горивата могат да се употребяват в днешните транспортни средства с ДВГ/ICE/ и да се транспортират посредством съществуващи логистични мрежи за изкопаеми горива, като последното е добра вест за бизнеса на доставчиците на производители на автомобилни съставни елементи с ICE и фирмите, които транспортират бензин и дизел.

Поддръжниците им споделят, че е-горивата оферират метод за понижаване на излъчванията на CO2 от съществуващия авто парк, без да се заменя всяко транспортно средство с електрическо. Критиците акцентират, че производството на е-горива е доста скъпо и енергоемко. Използването им в автомобил с ICE изисква към пет пъти повече възобновима електрическа енергия, в сравнение с работата на напълно електрическо транспортно средство, съгласно отчет от 2021 година в списанието Nature Climate Change.

Дори бранителите споделят, че в Европа няма да има задоволително аварийна възобновима сила, с цел да създава е-горива в мащаб и ще би трябвало да я внася от други райони. Някои политици също настояват, че е- горивата би трябвало да бъдат непокътнати за сложни за декарбонизиране браншове като корабоплаването и авиацията - които, за разлика от леките коли, не могат елементарно да работят с електрически акумулатори.

Какво следва от всичко това за правото на Европейски Съюз?
Дни преди окончателното гласоподаване на закона на Европейски Съюз, което беше планувано за 7 март, немският министър на превоза Фолкер Висинг сложи под въпрос поддръжката на Германия за него, изненадвайки политиците, в това число министерството на околната среда, водено от Зелените. Членът на Свободната демократическа партия Висинг сподели, че потреблението на е-горива би трябвало да остане допустимо след 2035 година и към момента липсва дадено предложение на Европейската комисия за това.

Законът на Европейски Съюз гласи, че Комисията ще направи предложение за това по какъв начин транспортни средства, работещи с CO2 неутрални горива, могат да се продават след 2035 година, в случай че това е в сходство с задачите за климата. Но немското министерство на превоза желае по-ясни гаранции. Ходът на Берлин в последната минута разгневи някои законодатели и дипломати от Европейски Съюз, които предизвестяват, че позволяването на една страна да торпилира към този момент контрактуван закон би заплашило други деликатно контрактувани покупко-продажби по отношение на политиките на Европейски Съюз.

Засега бъдещето на една от главните европейски политики за изменение на климата е нестабилно. Ако съдружното държавно управление на Германия не може да реализира единодушие във връзка с закона, то ще би трябвало да се въздържи при гласуването в Европейски Съюз. Италия към този момент изрази съпротива, дружно с други страни, в това число Полша, като акцентираха опцията за задоволително поддръжка за блокиране на закона. Представители на Европейски Съюз се надпреварват да намерят решение. Европейската комисия сподели на 6 март, че води договаряния " на всички равнища " за приемане на закона допустимо най-скоро.

Какво желаят фирмите?
Големи снабдители в Германия като Bosch, ZF и Mahle са членове на eFuel Alliance, индустриална лобистка група, дружно с петролни и газови компании от ExxonMobil до Repsol. Автомобилни производители като Porsche и Mazda като цяло поддържат технологията. Porsche има дял в производителя на е-гориво HIF Global и е единственият покупател на гориво от своя пилотен план в Чили.

BMW влага 12,5 милиона $ в стартъпа за е-гориво Prometheus Fuels, като в същото време влага милиарди в електрически технологии за акумулатори. Други автомобилни производители, в това число Volkswagen Group и Mercedes-Benz, в това време дадоха да се разбере, че залагат на декарбонизирането на електрическите автомобили.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР