Германия поема от днес за година ротационното председателство на Г7,

...
Германия поема от днес за година ротационното председателство на Г7,
Коментари Харесай

Германия след Меркел поема председателството на Г7

Германия поема от през днешния ден за година ротационното председателство на Г7, написа в. " Фигаро ", представен от Българска телеграфна агенция. Досега ротационен ръководител на Голямата седморка беше Англия.

Председателството на Германия на групата на 7-те огромни стопански системи (САЩ, Германия, Франция, Италия, Канада, Япония, Великобритания) ще се следи деликатно, защото то ще е първото след края на ерата на канцлера Ангела Меркел и идването на власт на нейния правоприемник, социалдемократа Олаф Шолц, напомня ДПА.

Председателството Г7 на постмеркеловата Германия идва в миг на ново напрежение сред Запада и Русия, на към момента неизгладени връзки след Брекзит сред Лондон и Брюксел, на все по-увеличаващата се конкуренция и агресивност от страна на Китай, на продължаващата коронавирусна рецесия и на климатичната рецесия, изискващи незабавни дейности, както и на редица други районни и световни закани.

Действията на немското председателство, ръководено от Шолц, ще се наблюдават с внимание, още повече, че след отдръпването от власт на Меркел Европа търси своя нов водач. Ако Шолц се показа добре отпред на Г7, той може да бъде този идващ европейски водач, предвижда Франс прес.

Традиционно по време на всяко ротационно председателство страната хазаин приема водачите на Г7 на среща на върха. Тази година тя ще се организира от 26 до 28 юни в замъка Елмау в Баварските Алпи. Става дума за комплекс с 5 звезди, в който през 2015 година се организира тогавашната среща на Г7, управлявана от Меркел.

Тази среща остана в историята с разходката на тогавашния президент на Съединени американски щати Барак Обама и Меркел до близко село. Там жителите ги посрещнаха в обичайни баварски одежди. Снимките от тази разходка обиколиха света, като една от тях се открои - Обама седнал повърхностно на скамейка, а пред него застанала Меркел с необятно разперени ръце на фона на Алпите, обхванати в мъгла, оповестява " Фигаро ".

От началото на 21-век Германия е била на два пъти ротационен ръководител на Г7 - през 2007 година и през 2015 година, напомнят международните организации.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР