Германия остава ангажирана с евроинтеграцията на Северна Македония, стана ясно

...
Германия остава ангажирана с евроинтеграцията на Северна Македония, стана ясно
Коментари Харесай

Германия остава ангажирана с евроинтеграцията на Северна Македония |

Германия остава ангажирана с евроинтеграцията на Северна Македония, стана ясно по време на полемика, проведена от Стипендиантския клуб на фондация " Конрад Аднауер " в България.

В дискусията се включиха посланиците в София на Португалия, Германия и Словения. До края на декември 2020 година ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз беше на Германия, сега е на Португалия, а от юли тази година - на Словения.

Посланикът на Германия у нас Кристоф Айххорн акцентира, че въпросът за инициирането на договаряния с Република Северна Македония и Албания остава отворен.

До края на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз не беше реализиран компромис. Искахме до постигнем решение, всички бяха ангажирани: в Берлин - канцлерът Ангела Меркел и външният ни министър, в Брюксел, немското посолство в София, немското посолство в Скопие, каза Айххорн.

Това още веднъж е тематика, по която бихме желали да се стигне до решение - и в този момент Португалия, по време на председателството й на Съвета на Европейски Съюз, има пълната ни поддръжка, добави Айххорн.

Същевременно посланикът на Словения у нас Анжей Франгеш заяви, че страната му планира нова среща на върха Европейски Съюз – Западни Балкани.

По време на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз ще отделим изключително внимание на Западните Балкани, както направихме и през 2008 година - първото ни председателство, сподели Франгеш.

Разширяването на Европейски Съюз към Западните Балкани остава наша обща цел, на всички страни членки, така беше и по време на българското председателство през 2018 година Тогава срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани в София беше доста сполучлива, отбеляза посланикът на Словения у нас. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР