Германия обсъжда възможността да разпореди със закон преминаването на дистанционна

...
Германия обсъжда възможността да разпореди със закон преминаването на дистанционна
Коментари Харесай

В Европа вече регламентират работата от вкъщи


Германия разисква опцията да разпореди със закон прекосяването на отдалечена работа по време на заключване. В някои европейски страни това към този момент е действителност.

Потребител споделя в Туитър, че към този момент четири дни от седмицата може да работи от у дома, само че рискува да изгуби работата си. Други се оплакват от прикрит напън и настояват, че им се постанова да вървят на работа, без значение от заплахата да се заразят с ковид.

Независимо от това, допитване на социологическия институт „ Civey” по поръчка на „ Шпигел” демонстрира, че нищожно болшинство от германците се афишират за наложителен „ хоум офис” по отношение на ковид.

Въпреки че доста политици и съвсем всички известни немски вирусолози приканват от дълго време да бъде вписана в закон опцията за отдалечена работа, доста хора не престават да работят от офисите. Затова концепцията за „ хоум офис” е залегнала съществено в дневния ред на обществото. Дори президентът на страната Франк-Валтер Щайнмайер в своето послание към жителите ги прикани да не вървят в офисите, в случай че няма незабавна нужда от това, а ръководителите на компаниите, на кадровите отдели и мениджърите би трябвало да го създадат допустимо.

Председателят на Световната здравна асоциация Франк Улрих Монтгомъри настоя да бъдат налагани санкции на компании, които препятстват прекосяването на отдалечена работа.

И без значение, че отдалечената работа може да провокира песимизъм у критиците в Германия, в други европейски страни това стана процедура.

От 14 октомври всички чиновници във Франция, които могат да работят от къщи, са длъжни да го създадат. Малко по-късно Белгия последва този образец. Задължението да се работи от къщи е обвързвано не толкоз с риска от заразяване на работното място, колкото по време на пътешестване с публичния превоз заран.

Във Франция има и изключения, да вземем за пример, за архитекти и инженери, които би трябвало да работят със особено съоръжение. Но даже и те могат да остават единствено за несъмнено време в ателиетата или компаниите.

В Белгия рестриктивните мерки са свързани само с обезпечаване на непрекъснатия индустриален развой в избрани браншове. В началото, макар че „ хоум офисът” беше разгласен за наложителен, доста белгийци продължиха да вървят на работа. В тази връзка държавното управление ускори контрола върху спазването на взетите от него решения, започнаха и не престават инспекциите без авансово предизвестие. Глобите за нарушавания по време на локдаун са високи – фирмите, които не са изпратили чиновниците си на отдалечена работа, би трябвало да платят санкция до 48 000 евро.

В Шотландия отдалечената работа също е наложителна. Хоум офисът по време на пандемия би трябвало да стане стандарт, а не изключение. Според настоящите правила, с цел да излезе от вкъщи си, жителят би трябвало да има основателни аргументи, се споделя в документ на шотландското държавно управление за усилване на битката с ковид. На хората се позволява да отидат до работните си места, само в случай че работата не може да бъде свършена от къщи.

В Португалия наложителното прекосяване на отдалечена работа е въведено „ на всички места, където е възможно”, без за това да е належащо подписване на съглашение сред работодатели и чиновници, посочи министър председателят Антониу Коща.

Много преди началото на епидемията отдалечената работа беше по-популярна в Нидерландия, в сравнение с в Германия. През май 2019 година в страната влезе в действие закон за „ балансиране на работата”. Вярно, че теоретично работодателят може да откаже на чиновниците да работят от вкъщи си, само че следователно би трябвало да обоснове документално своя отвод, с цел да има опция такова решение да се апелира пред съда. През юли настоящият закон закупи по-рестриктивен темперамент – в интерес на отдалечената работа.

В Нидерландия броят на чиновниците, които работят от къщи, е огромен: съгласно телевизия RTL Nieuws от началото на пандемията сред 45% и 56 % от заетите работят отдалечено. Дори през лятото, когато имаше спад в броя на инфектираните, броят им доближаваше към 35 %.

Според специалистите, това се дължи на особената корпоративна просвета в доста нидерландски компании. В страната йерархията не е толкоз подчертана и се разчита повече на доверието, вместо на контрола. Около 12 % от общия брой на заетите са дребни бизнесмени или хора със свободни специалности, които работят най-вече от къщи.

Отскоро хоум офисът е наложителен и в Швейцария. Дистанционната работа ще бъде в действие най-рано до края на февруари. Все отново формулировките в формалния документ дават благоприятни условия за тълкования. Записано е, че решението да се работи от къщи зависи от типа активност и би трябвало да бъде изпълнима с „ рационални усилия”.

Източник: Дойче веле/БГНЕС

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР