Германия най-после призна Гладомора за геноцид. Осъждайки престъпленията на Сталин

...
Германия най-после призна Гладомора за геноцид. Осъждайки престъпленията на Сталин
Коментари Харесай

Когато Сталин уби милиони украинци. Германия се дистанцира от лъжите и варварството на Русия.


Германия най-сетне призна Гладомора за геноцид. Осъждайки закононарушенията на Сталин по отношение на украинския народ, германците се дистанцират от лъжите и варварството, присъщо и на днешната съветска власт. От Ойген Тайзе.

: когато става дума за гладната гибел на милиони украинци преди 90 години, подборът на думите не е научно или политически аргументиран, а мирогледен. Когато в Москва приказват за " апетит " или " покруса ", свеждат смисъла на тези събития до досадно следствие от неуместно извършената колективизация. Но това е не просто евфемизъм, а една престъпна неистина, която Кремъл настойчиво отстоява и в интернационален проект.

Москва съумява за финален път да пробута думата " покруса " в документи на Организация на обединените нации от 2003 година във връзка 70-та годишнина от Гладомора. Оттогава насам Киев постави съществени старания паметта на милионите жертви в съзнанието на интернационалната общественост да не бъде осквернена от неистина. Те не са умряли от засушаване или от политически неточности – те са били убити единствено поради това, че са били свободолюбиви украински селяни, от които Кремъл се е страхувал.

Гладът като оръжие на тиранина

Уморявайки от апетит милиони украински селяни, диктаторът Сталин се надява да реализира две цели по едно и също време – да унищожи украинската еднаквост, чиято опора в " житницата на Европа " са земеделците, и да проработи валутата, нужна за индустриализацията. Докато умират от апетит в селата, в градовете се строят фабрики със извоюваните от износа на зърно пари. Към тях докарват бъдещите пролетарии от цялата руска империя – новите " руски хора " без национална еднаквост.

Юристът Рафаел Лемкин назовава това закононарушение " геноцид " още преди 70 години – той е създателят на термина " геноцид ", влезнал след това в интернационалното наказателно право. Лемкин назовава Гладомора геноцид най-много заради това, че всеобщото ликвидиране на украински селяни е единствено кулминационната точка на политиката за заличаване на украинската еднаквост. Той е бил предшестван от всеобщи разстрели на украинската интелигенция – на писатели, учени, учители.

Време е нещата да бъдат наречени с същинските им имена

Въпреки това политиците в Берлин години наред отхвърлят да употребяват думата " геноцид ". През 2018-а година Германия се причислява към декларацията в границите на Организация на обединените нации, в която се приказва за " неестествен апетит ". Обяснението е официално: че нямало учредения за геноцид да бъде несъмнено закононарушение, осъществено преди закрепването на състава на това закононарушение в интернационалното право през 1951-а година. Сегашната историческа резолюция на Бундестага единствено акцентира, че това е било на ниска цена опрощение в подтекста на десетилетната мантра на немската политика - да дружи с Украйна по този начин, че да не нервира Русия.

Берлин се опомня едвам на 24-и февруари 2022-а година, когато огромна нападателна война раздрусва Европа за първи път от времената на Хитлер. Било е належащо немските телевизионни канали с месеци да описват за зверствата на съветските военни в Украйна, както и – че „ някой " е взривил газопровода с съветския газ, с цел да се трансформира „ изкуственият апетит " в геноцид. В този случай може да се каже по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай, припомняйки, че Естония да вземем за пример призна Гладомора за геноцид още през 1993-а година, директно след освобождението си от московското робство.

Германците като никоя друга нация в Европа знаят от тъмните страници на личната си история какъв брой е значимо да се помни за жертвите на всеобщи убийства, назовавайки в същото време и техните убийци. Решението на Бундестага трансформира Гладомора в част от общата европейска памет за жертвите на тоталитарни режими, която е една от основите на общите европейски полезности. Това е значим знак на взаимност и почитание по отношение на украинския народ, който през днешния ден още веднъж претърпява терора на Москва. Днес Кремъл убива украинците с ракети, заплашва оцеляването им, лишавайки ги от светлина и топлота по същите аргументи, по които преди 90 години ги е морил с апетит.

Сигнал за Путин

Признаването на Гладомора за геноцид е и значим сигнал за Владимир Путин. Ще пристигна време, в което историци, политици и може би даже съдии ще дадат съответната оценка на неговите незаконни дейности. В своята резолюция Бундестагът приканва немското държавно управление да противодейства на лъжливите съветски исторически разкази, както и да продължи да поддържа Украйна в защитата ѝ против съветската експанзия.

В признатата от Бундестага резолюция паралелите сред Гладомора, съветската неистина за него и актуалните закононарушения на са не по-малко значими, в сравнение с думата " геноцид ". Напомнянето за закононарушенията с 90-годишна отминалост е и увещание за това, че сред Сталин и има една основна обща линия – и за двамата човешкият живот не съставлява никаква полезност. Признавайки безчовечността на закононарушенията на Сталин и неговите съидейници по отношение на украинския народ, немските политици най-много се дистанцират от варварството, присъщо и на днешната съветска власт.

Разпространяването на истината за Гладомора е верният отговор на това кой желае Киев по-скоро да се контракти с Москва за мир на фона на инфлацията и на поскъпналия газ поради войната. Като че ли Кремъл в действителност се вълнува от геополитика или от призрачното участие на Украйна в НАТО, а не се пробва да унищожи украинската нация или най-малкото да я обуздае.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

 
Разтърсващи фрагменти от едно освободено украинско село
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР