Германия, най-голямата икономическа сила в Европейския съюз, поема ротационното председателство

...
Германия, най-голямата икономическа сила в Европейския съюз, поема ротационното председателство
Коментари Харесай

Германия заема горещото място в ЕС с големи предизвикателства и очаквания

Германия, най-голямата икономическа мощ в Европейския съюз, поема ротационното председателство на общността от 27 страни на фона на съществени провокации и големи упования в миг, когато континентът се бори с последствията от пандемията от ковид. Шестте месеца, през които Берлин ще заема горещото място, евентуално ще бъде последната огромна изява за канцлера Ангела Меркел на интернационалната сцена.

Началото и краят на интервала, в който Германия ще бъде отпред на Европейски Съюз, започвайки от през днешния ден, включват знакови моменти за общността.

В началото общността ще търси съглашение по голям пакет, с цел да измъкне потърпевшата си стопанска система от рецесията с ковид, и по бъдещия си бюджет. В края се чака окончателното излизане на някогашната членка Англия от единния пазар на Европейски Съюз - със или без съглашение. Междувременно Европейски Съюз би трябвало да се бори по какъв начин да подходи към все по-агресивния Китай и да се приготви за това, което ще се случи на президентските избори в Съединени американски щати през ноември.

Берлин, който ще ръководи срещите на министрите на 27-те страни от Европейски Съюз, ще би трябвало да спомага за попречване на появяването на нови разриви, откакто вредите от пандемията стават по-ясни и се прокрадва паника от възможна втора вълна на болестта. Европа като цяло е отчела при пандемията над 190 000 доказани смъртни случая, свързани с вируса - съвсем 40 % от публично обявените смъртни случаи в света, и излиза от карантините в доста страни, отразили се тежко на техните стопански системи.

Девизът на Германия за нейното председателство е " дружно за възобновяване на Европа ". Наскоро Меркел сподели пред немския парламент, че " не би трябвало да разрешаваме пандемията да докара до раздробяване на икономическите вероятности на страните членки на Европейски Съюз ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР