Германия, Франция и Италия са най-засегнати от климатичните промени, сочат

...
Германия, Франция и Италия са най-засегнати от климатичните промени, сочат
Коментари Харесай

Екстремното време струва на Европа 500 милиарда евро за 40 години

Германия, Франция и Италия са най-засегнати от климатичните промени, сочат данните на Европейската организация по околна среда

Тежките наводнения и други рискови метеорологични условия костват на Европа към половин трилион евро за последните четири десетилетия. Германия, Франция и Италия са най-тежко засегнатите страни, сочи проучване на Европейската организация по околна среда. Климатичните промени са предизвикали гибелта на 142 000 европейци в интервала 1980-2020 година Данните, огласени от Агенцията, не демонстрират ясна наклонност за увеличение на загубите в резултат на климатичната рецесия през десетилетията. Обяснението е, че икономическите въздействия нормално са съсредоточени в няколко огромни събития – над 60% от загубите за стопанската система са в резултат на едвам 3% от метеорологичните феномени през интервала – и те могат да ударят на всички места и да доведат до доста разнообразни резултати.

Един от водещите създатели на проучването Уотър Ваньовил показва, че не съществува явен модел на най-екстремните събития. Макар те да са към момента инцидентни, е значимо популацията и инфраструктурата да се приспособяват към изменящите се рискови метеорологични условия, които евентуално ще стават по-чести и интензивни с повишението на температурите. „ Причината да не виждаме наклонност са подхванатите дейности против изменението на климата – от ден на ден страни ползват тактики за акомодация, а не тъй като смяната не е действителна “, показва специалистът. Според него страните би трябвало да се концентрират върху вложения за акомодация, защото напредъкът за предварителна защита на последствията от рецесията варира доста в Европа. „ Дори в случай че достигнем чисти нулеви излъчвания преди 2050 година, ще е нужна акомодация, с цел да се ограничи въздействието “, акцентира един от създателите на отчета.

Обединеното кралство се отхвърли от участие в европейския орган за наблюдаване на околната среда след Brexit, макар че други страни отвън Европейски Съюз, като Норвегия и Швейцария, членуват в организацията. Наблюденията и се простират над 32 страни, пет от които са отвън Европейски Съюз. Въпреки това данните за Англия участват в отчета. Загубите и за интервала се пресмятат на 57 милиарда евро или по 1000 евро на глава от популацията. Климатичните промени през последните години са предизвикали гибелта на 3500 жители на кралица Елизабет Втора. Застраховани са към 70% от икономическите загуби, което е най-високата стойност по отношение на изследваните страни.

Най-тежките стопански вреди са породени от „ хидрологични “ събития – най-вече наводнения, които съставляват 44% от общите загуби, следвани от вреди от „ метеорологични “ събития – основно стихии, предизвикали 39% от вредите на европейската стопанска система.

Докладът на Европейската организация по околна среда дава и данни за икономическите загуби на  застрахователи и други търговски източници. Те варират от 450 милиарда до 540 милиарда евро, според от методиката на пресмятане. Малко под една четвърт (23%) от вредите през цитирания интервал са били застраховани, макар че тези проценти варират доста за обособените страни, като Дания и Холандия са водачи по този индикатор, а последни са Литва и Румъния. Швейцария, Словения и Франция са имали най-високи загуби на глава от популацията през интервала, а най-високите вреди по повърхност са регистрирани в Швейцария, Германия и Италия.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР