Германия е най-големият и основен търговски партньор на България, става

...
Германия е най-големият и основен търговски партньор на България, става
Коментари Харесай

Германия е най-големият търговски партньор на България

Германия е най-големият и главен търговски сътрудник на България, излиза наяве от анкетното изследване на Българска търговско-промишлена палата (БТПП).
Над 43% от компаниите показват точно Германия като страна, с която имат интерес за икономическо съдействие. В миналогодишното изследване на БТПП страната бе втора след Китай, само че заради комерсиалните разногласия със Съединени американски щати, езиковата преграда и огромната отдалеченост, Китай остава обратно в изследването.
Турция, Швейцария, Русия и ОАЕ са останалите страни в челната петорка. С някои от тях – като Турция и Русия бележим понижение в стокообмена по разнообразни аргументи. Турция поради поевтиняването на лирата и невъзможността да купуват същите количества първични материали, а Русия поради към момента съществуващото ембарго в някои браншове. Швейцария от своя страна бележи голям скок по интерес към бизнес пътувания, откакто през миналата година беше на 20-то място, а в тазгодишното изследване е на трета позиция.
Над 77% от българските фирмите имат интерес към икономическо съдействие с задгранични сътрудници, с цел да покачат износа на продукцията си. 28% от компаниите търсят добър сътрудник при вноса на артикули. 44% се нуждаят от сътрудник за взаимна инвестиция в България, а 14% за вложения зад граница.
Българският бизнес има интерес главно към партньорство с компании в областта на машини и съоръжение (43%), услуги (26%), храни и питиета (24%), строителство (19%) и други.
Близо 2/3 от фирмите не познават изцяло изискванията за бизнес и търговия в страните, с които желаят да имат бизнес връзки, а БТПП от своя страна има опит в построяването на устойчиви бизнес взаимоотношения и е подготвена да откликне на всеки един интерес от страна на бизнеса. На тях могат да се показват положителни практики и характерни черти на разбиране на бизнес културата и методите на правене на бизнес.
Търговията с трети страни е една от главните тематики, които съставляват интерес за бизнеса. Споразуменията за свободна търговия на Европейски Съюз, Евразийския стопански съюз, както и Инициативата за съдействие ЦИЕ и Китай (16+1) са останалите водещи тематики, за които бизнесът желае БТПП да провежда събития, демонстрират резултатите от изследването.
По тематиката за Brexit има много информация и по тази причина участниците в анкетата не демонстрират необикновен интерес БТПП да провежда специфични събития.
Над 66% от интервюираните компании, взели участие в делегации на БТПП, правят оценка представянето им като чудесно или доста положително. В това число са включени програмата на събитията, обезпечените сътрудници от чужбина, полетите, прехвърлянията и хотелите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР