Гергьовден е! На 6 май всяка година почитаме Свети великомъченик

...
Гергьовден е! На 6 май всяка година почитаме Свети великомъченик
Коментари Харесай

Почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец

Гергьовден е! На 6 май всяка година почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец. Той е един от най-тачените светци, страдалец за Христовата религия в Източноправославната черква. Едно от най-известните чудеса, осъществено от Св. Георги и поради което е постоянно изобразяван на иконите, убиващ дракон, е чудото станало покрай град Вирит, сегашен Бейрут.В памет на Св. Георги (от гръцки - " земеделец " ) Гергьовден се уважава от народа ни и като празник на земята, на земеделието и отглеждането на животни.

На Гергьовден имен ден честват хората, носещи имената Георги, Гергана, Галя, Ганка, Ганчо, Генчо и техните производни.

Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде маркиран с водосвет на бойните флагове и знамената-светини и с боен церемониал за първи път от три години насам. През тази година се навършват 145 години от основаването на Българската войска.В празничния ден на площад „ Княз Александър Първи “ в столицата ще преминат над 800 военнослужещи в 7 представителни блока. Ще бъдат показани мостри на типове военна техника на въоръжените ни сили. За първи път в парада ще дефилират италианските бойни машини „ Freccia “ („ Стрела “) от състава на многонационалната бойна група в България. В парада ще вземат участие и 174 военни музиканти.Президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще одобри строя на представителните блокове. Командващ парада ще бъде командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. Парадът ще бъде открит с боен хеликоптер Ми-17 с националния трикольор.

Със специфична стратегия Националният военноисторически музей ще означи 6 май.

По традиция в днешния ден Националният военноисторически музей ще работи с вход свободен за непрекъснатата вътрешна и външна експозиция, както и за изложбата „ Българската войска. Началото “. 

Специалната стратегия за Деня на храбростта и Празник на Българската войска включва дегустация на обичайна войнишка фасул супа. От 14.30 часа за празничното въодушевление на всички гости ще се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътни войски.

С Ден на отворени порти 6 май ще бъде маркиран и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей и Парк-музей „ Владислав Варненчик “ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР