ГЕРБ зоват да се намерят средства за всички сградиСериозното недоволство

...
ГЕРБ зоват да се намерят средства за всички сградиСериозното недоволство
Коментари Харесай

Мижав интерес: Само три блока от 2178 веднага подали документи за саниране с доплащане от живущите

ГЕРБ зоват да се намерят средства за всички здания

Сериозното неодобрение на многото недоволни участници в програмата за гратис саниране стана мотив за чуване на отрасловия министър в Народното събрание.

В рамките на кандидатстването са получени 3068 планови оферти на обща стойност 3,972 милиарда лева или 4 пъти над хипотетичния запас. Класирани са 756 многофамилни жилищни здания в 102 общини от общо подадени 3068 планови оферти от 152 общини, заяви  министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

Той акцентира, че в случай че министерството не беше въвело предели, средствата са щели да бъдат разпределени в 15 огромни общини.

Над 2000 етажни собствености, платили десетки хиляди левове за правене на документи за процедурата, останаха попарени от новината, че остават „ запаси “ и имат шанса да аплайват по втора процедура – с 80% безплатни средства и 20% самоучастие. Според изчисленията, самоучастието се равнява на малко над 5000 лева на семейство, а ползата е повече от непретенциозен –едва три блока незабавно показали интерес.

От ГЕРБ/СДС приканиха министъра да се даде ангажимент и към останалите блокове, че запас за санирането им ще има – било и след няколко години.

„ Не мога да обясня на два прилежащи блока в Бургас за какво единият е класиран, а другият не, ще насоча напъните си към това да бъде затрупан аварийният лист и процесът да не се лимитира единствено до тези 756 здания. Фондът за декарбонизация го кръстете Фонд за саниране, с цел да е ясно за този, който пристигна след вас “, изиска Жечо Станков, народен представител от ГЕРБ-СДС.

В рамките на полемиката стана ясно още, че утвърдените за гратис саниране блокове са всеобщо от 80-те и 90-те години, а тези от 60-те и 70-те са били с минимални шансове още по дифолт.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР