ГЕРБ все още не са обявили кандидата си за президент

...
ГЕРБ все още не са обявили кандидата си за президент
Коментари Харесай

Георги Марков пред ПИК: Нещата около кандидатурата на ГЕРБ за президентските избори станаха комични! За разлика от Радев, Борисов не е ползвал партии под наем

ГЕРБ към момента не са оповестили претендента си за президент на идните избори. Това стана мотив и за офанзива от страна на Румен Радев, който на два пъти прикани водачът на партията - Бойко Борисов, да се яви на тях в пряк дуел сред двамата. Трябва ли лидерна партия да влиза в борба, която е отвън изпълнителната власт и действителните лостове за ръководство на страната, попитахме за коментар един от най-хубавите анализатори - някогашния парламентарен арбитър Георги Марков.

- Г-н Марков, в общественото пространство доста се разяснява анонсът на Румен Радев, Бойко Борисов да се яви против него на президентските избори. Вицепрезидентката Йотова добави, че това било европейска процедура. Тя твърди и, че цветът на нацията бил застанал зад тяхната кандидатура за втори мандат. Като човек с огромен политически опит, по какъв начин ще коментирате тази закачка-предложение?
свързани новини243718на 27.09.2021269409на 21.09.2021
- Той този Радев бил огромен пехливанин! Той може да предложения Бойко и на канадска битка и да викне Киро с канадското поданство да бъде арбитър.

За разлика от Радев, Борисов не е употребил партии чартърен, а си сътвори партия. Партия ГЕРБ е негово създание. И тъй като е съвременно да се приказва за планове, можем да кажем, че това е най-успешният план в България през тези 32 година народна власт. Гласът национален и Божий отреди Борисов да ни ръководи 10 години, за които той направи пътища, автомагистрали, църкви, спортни зали, мостове и три метра в София.

Към днешна дата неговата партия има изумително наличие в локалната власт на България и ръководи на локално равнище към 5 млн. българи. Без пет града и етническите региони, ГЕРБ владее локалната власт в цялата страна. Борисов не може да изостави ГЕРБ и да я остави сираче, тъй като, както няма царска партия без цар, по този начин не може и ГЕРБ без Борисов.
свързани новини20373на 20.09.2021
Между другото, Бойко си е начесал задоволително крастата като мажоритарен състезател. Та той се яви самичък против цяла партия, гол-голеничък като пушка, единствено с един адютант - Цветанов, и опраска аленото острие Татяна Дончева с началник-щаба й Румен Овчаров със 70:30 на кметските избори. И, с цел да няма нищо инцидентно, повтори триумфа си още на първия тур незабавно по-късно. Спря придвижването по бул. " Витоша ", та по него в този момент се разхожда цяла България, та даже и афганистанците, които Бойко Рашков изтърва.

ГЕРБ не може да бъде отписвана от политическия живот на България. Ако тя изиграе добре бъдещети се ходове, ще се върне още веднъж на власт, отпред с министър председател Борисов.

Не е правилно, че в Европа, водачите на партиите припкат да станат президенти. Като изключим монархиите, във всички типичен парламентарни страни е годно тъкмо противоположното - водачите на партии се явяват за министър-председатели. Най-ярък образец за това са преди малко завършилите избори в Германия, където водачите на трите съществени политически сили - ХДС/ХСС, социалдемократите и зелените, обществено бяха оповестени за кандидат-канцлери на своите партии.

Колкото до цвета на нацията, аз мисля, че цветът на нацията, колкото и да е условно това название, в България съществува във всички политически сили. Нима великата Райна Кабаиванска не е от цвета на нацията? Нима великата международна шампионка Стефка Костадинова не е от цвета на нацията? Нима великата състезателка и треньорка Илияна Раева не е от цвета на нацията? Ами Лили Иванова? Или за младото потомство български създатели? Ами нямаше ги в техния предприемчив комитет.

Мисля, че това разделяне, е сходно на това, което Радев направи с юмрука заявявайки, че няколко хиляди души на площада са честни, а другите милиони - нечестни. Сега пък няколко десетки били цветът на нацията.

- А какви ходове би трябвало да направи Бойко Борисов след изборите?

- Бойко Борисов има задача. Тази задача е да победи за 11-и следващ път социалистическата партия и то на нула. Това е свръхестествен триумф! Вече имах опцията да кажа пред ПИК, че Бойко е абсолютният победител над левицата в Европа. Дори Виктор Орбан няма 11 победа над унгарските социалисти. Бойко е безспорен старейшина по победи в ЕНП.

Сега му се отдава случай в границите на една година три пъти да победи социалистическата партия и забележи - с машини! Те ореваха света, че успехите му се дължат на неналичието на машини. Ето в този момент обстановката е такава - с техните машини, по техните глави!

След изборите Борисов има опция за три доста мощни хода и в случай че ги направи, има опция до 365 дни, още веднъж да се върне на власт:

1. Трябва мине в радикална съпротива и да остави Киро Байдъна и новите американски протежета да ръководят страната и да ги забележим какво могат. След 3605 дни Бойко ни остави три метра, автомагистрали, игрища, спортни зали, пречиствателни станции, пътища, църкви, манастири, мост над Дунава - какво ли не. Да забележим те какво могат да създадат.

ГЕРБ не би трябвало да се подлъгва и да хвърля в общественото пространство, като тези, че ще води разговор със сродни партии и сред тях да споделя " Да, България ". " Да, България " не е сродна партия и сътрудник, а е зложелател номер 1 на ГЕРБ и това се вижда от резултатите на последните локални избори в София. Заиграването на пистата на " Да, България " и олибералчването на ГЕРБ, докара до скръбен резултат. По този въпрос към този момент писа Антон Тодоров.

2. Бойко би трябвало да отдели време за структурите, тъй като такова от ръководството не му оставаше. Той беше дал партията на Цветанов и той се оправи ослепително. Цецо беше приготвен, в този момент нов Цветанов няма и явно Борисов би трябвало да хвърли око на структурите в страната персонално, тъй като нещата и съм задължен от честност към него да го кажа, не са на всички места най-добре.

3. ГЕРБ би трябвало да осмисли грешките си, които направи през годините в кадровата политика. Защо, по дяволите, Христо Иванов, който е от кръга " Капитал " и е един от видните соросоиди, който е кръгла правна нула, беше комплициран за министър на правораздаването? И всички в ГЕРБ повтаряха в хор " промяната на министър Иванов ". Човек, който не е платил държавните си такси като юрист, човек без един ден трудов стаж, невлизал и в правосъдна зала, ще прави правосъдна промяна! Ами, за какво не ме направиха мен ГЕРБ министър на правораздаването? Че аз съм писал научна публикация с проф. Живко Сталев за рационализиране на административното правораздаване през 1988 година - брошура 10 на сп. " Държава и право ". Бил съм 9 година парламентарен арбитър, върнах 150 000 магазини на жителите през декември 1992 година в закон от пет текста.

До Мая Манолова ли опря ГЕРБ, която е толкоз алена, че ще се самозапали, и искаше да вкара ГЕРБ в гроба посредством аферата в Костинброд, та да я създадат народен омбудсман? Ами, за какво не ме направиха мен или сина на проф. Александър Джеров? Поне един наследник на репресиран да има...

Въобще заиграването с кръга " Капитал " изигра доста неприятна смешка на ГЕРБ и докара до отлив на гласоподаватели. Имам комшийка на бул. " Витоша ", която е от репресирано семейство и е сестра на Методи Спасов, която още не може да елементарни назначението на Мая Манолова.

Защо напратиха по чужбина като посланици деца на остарялата комунистическа номенклатура на Тодор Живков? Галеници на режима на Живков станаха хрантутници на ГЕРБ.

Бойко е огромен демократ, добър по душа, само че ГЕРБ би трябвало да вземе политическо решение да престане да бъде политическият Дядо Коледа и завършек на вересиите. Просто да следи по какъв начин тези ще съсипят България. Впрочем, те към този момент почнаха. Цените скочиха, ние сме в невиждана интернационална изолираност, както по времето на Орешарски. Че министър председателят Стефан Янев за 6 месеца на никое място не е отишъл зад граница!

- Вие към този момент обяснихте в свое изявление пред нашата организация за натиска, който оказва върху България новата американска администрация по въпроса със Северна Македония. Онзи ден Урсула фон дер Лайен беше в Скопие и настоя проблемите с България да се решат до края на годината. Как ще коментирате този въпрос?

- На 6 октомври в Бърдо край Кран в Словения, ще се състои среща на върха сред Европейски Съюз и водачите на Западните Балкани. Със сигурност в дневния ред ще бъде включен и въпросът за интеграцията на Северна Македония в Европейски Съюз. Не имам вяра в декларацията, която се готви след формалния обяд, проблемите с България да бъдат упоменати. Ясно е обаче, че в коридорите ще има напън. Този напън идва и от Америка.

Нека да напомня за читателите на ПИК какво сподели Мадлин Олбрайт: " Българското несъгласие за Северна Македония е покруса и този въпрос би трябвало да се повдигне в Брюксел " ; македонският президент Стево Пендаровски в изявление в македонска медия в прав текст съобщи: " Виктория Нюланд ще помогне на Македония " ; индивидът на Сорос и негов мозъчен концерн в Европа - Гералд Кнаус, пък сподели, че е доста тъжно нашето държание и въобще да не си фантазираме, че нашата трактовка за Македония за историята в последните 100-150 години ще бъде възприета. А и един нов воин се появи напоследък, огромен шеф от Америка, с име Габриел Ескобар, който много безогледно ни сподели, че държанието ни по отношение на Северна Македония е неточност и би трябвало да го поправяме.

Аз не знам и кой ще отиде на срещата на върха на 6 октомври. Би трябвало това да е министър председателят Янев и да изясни, че съгласно българската Конституция и решение №20 от 1992 година, служебният кабинет не може да взема решение такива въпроси, значими за страната. Вероятно той няма да отиде, а ще отиде Радев. Радев може да съставлява България в интернационалните връзки - по този начин е по Конституция. Но отново по Конституция, той не може да упражнява външната политика и по тази причина би трябвало ясно да каже, че няма мандат да взима отношение по въпроса.

Добре е, че преди тази среща, ще има среща на ЕНП. Там Борисов, като водач на ГЕРБ, като човек, който реализира първата среща ЕС-Западни Балкани през 2018 година и получи възторженостти от Меркел, че може да е модератор на Западните Балкани, получи възторженостти от Алексис Ципрас, че може да ръководи Организация на обединените нации, възторженостти от Еди Рама, че е Меркел на Балканите, да изясни всичките тези конституционни положения, че не може да се чака до Нова година от България продължение на сагата с Македония по простата причина, че няма да имаме законно определено държавно управление, което може да има мандат да взима стратегически решения по външната политика на България, които по-късно да бъдат доказани от българския парламент.

Със сигурност Борисов, който е добре осведомен в тематиката и с помощта на който Северна Македония влезе в НАТО, ще им изясни, че сме създали задоволително за Македония - и с признаването й първи, и с това, че доктор Жельо Желев спомогна и Русия да я признае и така нататък. Бойко направи доста за Македония, в този момент македонците да извървят своя път.

Интересно, че се пробват да ни внушат какъв брой значимо за България, е влизането на Северна Македония в Европейски Съюз. Аз пък мисля, че по-важно е влизането на Сърбия в Европейски Съюз. Ето, преди седмица, разходих десетима българи из Будапеща - те бяха пристигнали на Световното ловно ревю, което е в унгарската столица. Ами те бяха чакали с часове на сръбско-унгарската граница с гастербайтерите. Пътят на България за Централна и Западна Европа не минава през Скопие, а през Белград.

Ама начилниците от Брюксел и Америка мълчат за сърбите поради Косово. Защо Сърбия да признава Косово, откакто то не е прието от Гърция, Румъния, Словакия, Кипър, Испания? И няма да бъде прието. Ти по какъв начин виждаш румънците да признаят Косово? Че нали на следващия ден двата милиона унгарци в Трансилвания ще изискат самоуправление? Между другото, признаването на Косово, беше огромна неточност на България, при съществуването на огромното турско малцинство, което имаме.

- Вашият коментар за изборите в Германия провокира извънредно огромен интерес. Вчера прочетох и ваш прочувствен пост във Facebook - поздравявате Тюрингия и Саксония, както и градовете Лайпциг и Дрезден за изборните резултати. Бихте ли обяснили за нашите читатели за какво?

- Ако в този момент, правейки това изявление, ме виждаш онлайн, ще видиш сълзи в очите ми. Защото аз изживях велики моменти август-септември 1989 година, когато бях в Будапеща. С очите си видях хилядите източногерманци - множеството млади, някои и със фамилиите си, пристигнали на екскурзия в Будапеща и отказващи да се върнат в комунистическото Германска демократична република. Те бяха обезпокоени да не бъдат екстрадирани от унгарските управляващи. Нямаха към този момент пари, ядяха варена царевица за 7 форинта, а вечер спяха на остров Маргит. Унгарците обаче, като популярен народ, отвориха границата с Австрия и тези хиляди източногерманци през глава хукнаха зад Желязната завеса. Там ги чакаха техните близки. Така падна първата тухла от Белринската стена.

Само два месеца по-късно, тъкмо в Дрезден и Лайпциг, стотици хиляди излязоха по улиците и скандираха " Ние сме народът! ". Това подпали искрата и Берлинската стена падна.

Младите читатели на ПИК да знаят - източногерманците бутнаха Берлинската стена. И както споделя Виктор Орбан: " Ако чакахме на Западна Европа и не бяхме излезли по улиците, още щяхме да сме в Съвет за икономическа взаимопомощ и Варшавския контракт ".

Защото, когато източногерманците свалите Берлинската стена, Геншер, дружно с великия обединител Хелмут Кол, бяха в Полша на посещаване, Меркел - в сауната. Влиза Меркел в сауната, има Берлинска стена. Излиза от сауната - няма Берлинска стена. Заминават Геншер и Кол за Полша - има Берлинска стена, връщат се - няма Берлинска стена.

Жителите на Източна Германия, изключително тези на Дрезден и Лайпциг, имат историческа заслуга за бутането на стената. И в този момент тъкмо тези хора, които се бориха против комунизма, 32 година по-късно, с бюлетината, се опълчиха на неолиберализма. " Алтернатива за Германия " завоюва в Саксония - това са градовете Дрезден, Лайпциг, Кемниц (бившият Карл-Маркс Щадт), Цвикау, с извънредно безапелационен резултат победиха партията и на Меркел, и тази Шолц. Победи и в Тюрингия, където са Йена, Гота и Ерфурт.

Това демонстрира, че тези градове не желаят неолибералния терор, джендър-идеологията, мигрантите, гей браковете, гей осиновяванията и сходните дивотии. Те желаят християнски полезности, етническа еднородност, обичайното семейство и се противопостяват на африканизацията и ислямизацията на Европа. Това е огромен пробив на източногерманците на тези избори.

- Много се разяснява забавянето на ГЕРБ с оповестяването на претендента им за президент. Има и рецензии, някои представители на партията пък споделят, че всичко това се прави по тактически съображения. Завъртяха се и доста имена. Какво е вашето мнение по въпроса?

- Право на ГЕРБ си е да си прави каквато тактичност откри за добре. През 2016 година им видяхме тактиката. В резултат на тази тактичност се стигна до това Радев да ни е президент и да млати пестник пред президентството.

Аз смятам, че забавянето е голяма неточност. Първо, това е подценяване на институцията, каквато е президентската. Второ, слага в извънредно неловко състояние претендента на ГЕРБ, който и да е той, тъй като му се съкратява опцията за спор и присъединяване в акцията. Хората в другите страни месеци преди изборите издигат претендента си. Избира се държавен глава в последна сметка, а не лукова глава.

Най-лошото е, че в действителност се завъртяха доста имена. То няма към този момент доктор, който да не беше завъртян, през вчерашния ден пък някой завъртя и царя, през днешния ден Райчев сподели, че трябвало да е младеж. Не знам какъв брой би трябвало да е млад, само че би трябвало да има навършени 40 години.

За мен е значимо ГЕРБ да издигне добър претендент, тъй като всеки различен, друг от подобен, може да повлече цялата партия на изборите.

Засега от издигнатите кандидатури аз се веселя, че е Краси Каракачанов. Мисля, че в едно предизборно студио, той ще покаже, че познава чудесно македонския въпрос, познава и е съперник на джендър-идеологията, която европарламента ни постанова, както и опитът да ни се наложат мигрантски квоти. Мисля, че с присъединяване си, той ще може да докара спомагателни гласове на Вътрешна македонска революционна организация и моята прогноза е, че тази партия ще влезе в идващия парламент. Аз ги приветствам, че 4 години подкрепяха ГЕРБ в ръководството и при взимането, и с моя глас, при стратегическото решение да не се приема Истанбулската спогодба и Глобалния пакт за мигрантите на Организация на обединените нации и се веселя, че партията на Вътрешна македонска революционна организация поддържа петицията на новия европейски закостенял алианс, отпред с Орбан, в който са Качински, Салвини, Льо Пен и Мелони, за националната страна, за историческата памет, обичайния брак и народен суверенитет.

Прав е Орбан, който сподели на приключилия в Унгария Световен демографски конгрес, че Западна Европа е ритнала своето бъдеще: “Западът си ритна бъдещето. Ритна го, тъй като ритна християнството “. България би трябвало да следва тази политика.

- Върти се името на Симеон ll като възможен претендент, повдигнат от предприемчив комитет. Вие, дружно с проф. Александър Чирков и Асен Ошанов, сте тримата, които изготвяте програмата за триумфалното завръщане на царя на 25 май 1996 година

- Да, тъкмо по този начин. Първо на 18 декември 1995 година в хотел " Клариджис " с Асен Ошанов, а след това в хотел " САС Радисън " на 2 февруари 1996 година във Виена, аз, Ошанов и проф. Чирков, изготвихме програмата за царското завръщане и убедихме царя, че Асен би трябвало да е координатор.

Симеон ll в актуалната обстановка на разнебитена страна, страна, в която летят размахани юмруци, приказва се за болонки, приказва се за медузи и дебели задници, би бил идеалният настоящ държавен глава. Царят, при цялото си съществуване на цар в заточение, на министър-председател на България, в никакъв случай в живота си не е споделил неприятна дума против наш съотечественик както в страната, по този начин и в чужбина. Вярващ християнин, той беше именуван от всички западноевропейски и централноевропейски политически водачи Мистър Европа.

Има обаче един проблем. Българският държавен глава не се избира от Народното събрание, както е в Унгария, както е в Италия, а в мажоритарен дуел. Дали на 84 година Симеон ll може да влезе в подобен е въпрос, който аз не мога да преценява.

- А по какъв начин ще коментирате и възможната кандидатура на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков? Неговото име също се загатва в общественото пространство...

- Нещата към кандидатурата на ГЕРБ за президентските избори станаха комични. Не желая повече да разясня тази тематика. Понеже се свършиха всички претенденти у нас, предлагам да се издигне папата.

Аз за Румен Радев няма да гласоподавам, само че няма да гласоподавам и за неолиберал.

- Стана и ясно, че българката Клара Добрев, ще е главният конкурент на Виктор Орбан на изборите в следващата година в Унгария. Какво ще кажете по тази причина?

- Да, натам отиват нещата. Тя е половин българка, от комунистическа фамилия. По унгарска линия тя е внучка на Антал Апро. Антал Апро е член на Политбюро на Унгарската социалистическа партия. Близък сподвижник на Янош Кадер. И още нещо. През 1956 година той жигосва въстаниците като фашисти, а след това в Народното събрание тържествено декларира, че е екзекутиран Имре Наги - демократичният тогава министър-председател на Унгария.

Силно се колебая, че брачната половинка на Ференц Дюрчан, който назова народа си " шибан " и призна, че го е лъгал заран, обед и вечер, може да катурне Орбан. Интересно е, че по разпореждане на Сорос, за първи път в историята може би на Европа, ще има единствено две партийни листи. Едната е на Виктор Орбан и ФИДЕС, а другата - на всички останали партии в една листа, единствено и единствено той да бъде надвит. Мисля, че Виктор Орбан ще завоюва победа не с 2/3, само че ще победи с 50+1 и това ще е за положителното на унгарския народ. Цялата унгарска провинция е с Виктор Орбан.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР