ГЕРБ-СДС ще подкрепят предложения бюджет, въпреки че имат претенции към

...
ГЕРБ-СДС ще подкрепят предложения бюджет, въпреки че имат претенции към
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Ще подкрепим Бюджет 2023

ГЕРБ-СДС ще поддържат оферти бюджет, макар че имат искания към него. Това съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и дефинира проект сметката за тази година като междинна, съобщи БНР.

По думите му в сегашния бюджет могат да се вършат дребни корекции, само че при идващия ще могат да се вършат по-сериозни промени.

" Относно бюджета имаме, несъмнено, искания, само че чисто политически акт е да бъде подсилен. Направих една среща с нашите депутати в този бюджет за полицията, за обществените служащи, за пожарната, ще го вкараме като наше предложение, само че се разбрахме за идващия бюджет към този момент, след 2-3 месеца доста по-задълбочено да се направи и в други сфери, в които виждаме проблеми сега и хората чакат решения ".
Припомняме, че през днешния ден в Народното събрание ще бъде разискван на първо четене законопроекта за държавния бюджет за тази година. Той планува 3% недостиг, 1,8% растеж на стопанската система, инфлация в рамките на 8,7 % и непокътнати обществени заплащания.

В държавния бюджет за 2023 година, импортиран от Министерския съвет, е заложен недостиг от 3 % на начислена основа, което е 4,5 милиарда лв. дефицит в хазната. Не е планувано второ нарастване на минималната заплата за страната и тя остава на равнищата от 1 януари - 780 лв..

Бюджетът дефинира нов размер на линията на беднотия от 504 лв. и резервира обществените заплащания на равнищата от предходната година. Държавата е заложила да събере 100% от дивидента на държавните сдружения.

Предвижда се и в допълнение нарастване на приходите в бюджета с над 3,5 милиарда лв., тъй че приходната част да доближи до над 69 милиарда лв. – главно от повишение на събираемостта от Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “.

В законопроекта за държавния бюджет е заложено учителските заплати да са 125% от междинната работна заплата, планувани са и средства за заплатите на асистентите в университетите. С ниската ставка от 9 на 100 до края на годината остават туристическите и ресторантьорските услуги, книгите и бебешките артикули и използването на спортни уреди. Хлябът остава с нулево Данък добавена стойност. Единствено данъчната ставка за природния газ се възвръща на 20%.

В седмичната стратегия на Народното събрание като точка първа за четвъртък са планове за решения за избор на управления на непрекъснатите комисии. От началото на 49-ото Народно заседание непрекъснатите комисии, като се изключи правната, работят като се ръководят от ръководителите, които са били от предходния парламент. До решението се стигна откакто не се реализира консенсус за установяване на управленията в комисиите. В програмата е и план на решение, с което от Движение за права и свободи оферират депутатът Делян Пеевски да бъде определен за член на комисията по правни въпроси като се освобождава Гюнер Ахмед.

В програмата на Народното събрание е първо четене на четири обособени законопроекта за изменение и допълнение на закона за придвижване по пътищата. Основните промени целят повишен надзор на пътя и увеличение на събираемостта от санкции.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР