ГЕРБ поиска становището на Конституционния съд за съответствие на Истанбулската

...
ГЕРБ поиска становището на Конституционния съд за съответствие на Истанбулската
Коментари Харесай

ГЕРБ пита Конституционния съд за Истанбулската конвенция

ГЕРБ изиска мнението на Конституционния съд за сходство на Истанбулската спогодба на българската конституция. Това заяви пред публицисти ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов.

Искането е подписано от 75 народни представители от ПГ на ГЕРБ. Вносителите са показали преписката за ратификация и по законопроекта за ратификация в Народното събрание и осем отчета, написани през последните 4 години с разбор и оценка на опциите за използване на конвенцията в българското право.

Към питането са добавени също позитивните и негативните мнения, постъпили в Народно събрание.
Смятаме, че с това искане оптимално и изчерпателно сме показали плана пред конституционните съдии, разяснява Кирилов, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му Конституционен съд със свое решение ще даде най-обективната правна експертиза и умозаключение.

Има две евентуални хипотези какво ще реши Конституционният съд, обясни ръководителят на правната комисия. Първата е, че конвенцията подхожда на Конституцията, т.е. е позволена за ратификация, а втората е, че опонира на основите правила на закона.

Данаил Кирилов посочи, че сега депутатите са разграничени в поддръжката на Истанбулската спогодба. Предварителните заявки по думите му сочели, че в случай че политически сили запазят позициите си, гласовете " за " и " срещу " са съвсем равни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР