ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля инициираха промени в Изборния кодекс,

...
ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля инициираха промени в Изборния кодекс,
Коментари Харесай

Анна Александрова: В София протоколът от машинното гласуване ще е дълъг над 15 м

ГЕРБ, „ Обединените патриоти ” и „ Воля ” предизвикаха промени в Изборния кодекс, с които се предлага анулиране на машинното гласоподаване за локални и парламентарни избори.

„ Инициирахме измененията след разбор на ЦИК след европейските избори. Анализът е извънредно обезпокоителен ”, съобщи депутатът от ГЕРБ Анна Александрова, ръководител на Правната комисия, в предаването „ Плюс-Минус. Коментарът след новините ”.

„ На първо място не може да се обезпечи сигурността на вота, което е най-важно ”, изясни Александрова. „ При провеждането на евровота в 31 секция, отчитайки се машинно, протоколът излиза с гласувалите брой гласоподаватели, запечатват се флашките в плика, носят се в „ Информационно обслужване ”, по-късно в РИК. След като се включват – няма никаква информация и в двете флашки. Следва да се намеси софтуерен експерт, който да изкара информацията ”, изясни Александрова. „ Още повече тези машини нямат законова сертификация ”.

По думите й в 146 секции, избрани за машинно гласоподаване, нито един гласоподавател не се е възползвал от тази опция. А в 295 секции с машинно гласоподаване, по този метод своя избор са дали под 10 гласоподаватели.

„ За мен е най-важно да не бъдат опорочени локалните избори. Ние ръководещите отговаряме за честния избор. На места има до 3-4 гласувания – кмет на община, кмет на регион, кмет на кметство, избор на общински съветници, преференции. Това са 5 гласувания. В София протоколът от машинното гласоподаване ще е дълъг над 15 метра ”, изясни председателката на Правната комисия. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР