ГЕРБ настоя президентът да отстрани Кирил Петков от поста икономически

...
ГЕРБ настоя президентът да отстрани Кирил Петков от поста икономически
Коментари Харесай

ГЕРБ пое щафетата от ИТН за гражданството на Кирил Петков 

ГЕРБ настоя президентът да в профил Кирил Петков от поста стопански министър в служебното държавно управление поради проблема имал ли е Петков двойно поданство, когато е заел поста. 

Още миналата седмица Петков съобщи, че няма проблем, така като е подал документ за отвод от канадското си поданство преди да стане министър. Не е ясно обаче дали процедурата е завършила, а Петков не разполага с документ. Според Конституцията министри могат да бъдат хора, които са единствено български жители.

Казусът излезе на дневен ред от запитване на депутата от " ИТН " Димитър Гърдев до министъра на външните работи Светлин Стоев. ГЕРБ пое щафетата с тъжба до Конституционния съд, с която атакуваха указа на президента Румен Радев за назначение на служебното държавно управление.

Искаме да се уставни ясно имал ли е двойно поданство все още на назначението служебният стопански министър Кирил Петков, съобщи заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред постройката на съда.

" Ако е бил с двойно поданство все още на назначение, това значи, че е нарушена конституцията. Тя ясно споделя в член 110 по отношение на член 65, че хората назначавани за министри би трябвало да дават отговор на изискванията за народни представители ", каза Даниел Митов.

" Искаме незабавното премахване на министър Кирил Петков. Президентът Радев знаел ли е все още на сключване на указа за назначение, че той е имал двойно поданство. Оказва се, че са подготвени да потъпчат конституцията. Става въпрос за съблюдаване на законите и конституцията. Това, което желаят всички ", разяснява още Митов.

Преди дни стана ясно, че Министерството на външните работи е отправило публично питане до Канада дали министърът на стопанската система Кирил Петков е имал канадско поданство все още на встъпването му в служба. От министерството прецизират, че няма период, в който би трябвало да получи отговор от управляващите в Канада.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР