ГЕРБ и ДПС приеха промените в Закона за вероизповеданията, с

...
ГЕРБ и ДПС приеха промените в Закона за вероизповеданията, с
Коментари Харесай

Парламентът опрости 8 млн. лева публични задължения на Главното мюфтийство


ГЕРБ и Движение за права и свободи одобриха измененията в Закона за вероизповеданията, с които да бъдат опростени 8 млн. лв. обществени отговорности на Главното мюфтийство. Проектът мина на първо четене в пленарна зала.

Със 104 гласа „ за ", 28 „ срещу " и 6 „ въздържали се " измененията препоръчани от ГЕРБ и Движение за права и свободи бяха гласувани от Народното събрание. Обединени патриоти гласоподаваха срещу. В хода на гласуванията те обявиха, че законопроектът е нездравословен, основава двоен стандарт и чувството за фаворизиране на едно изповедание. По време на дебатите те упорстваха планът да не се приема. Валери Симеонов прикани ГЕРБ, с които са дружно в ръководството да "не се връзват на въдицата на Движение за права и свободи ".Цветан Цветанов от ГЕРБ, който е съвносител на плана за прошка на отговорностите на вероизповеданията дружно с Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи, съобщи от парламентарната естрада, че ще гласоподава по съвест и ще поддържа личното си предложение.

Председателят на ПГ на ГЕРБ моли да не разделят българите на мюсюлмани, християни или други религии. Нека не се заиграваме с етническия мир, прикани Цветанов. Той изясни, че с този законопроект се пробват да дадат тъкмо тази непоклатимост на страната и на вероизповеданията. Никой по никакъв метод не е оказвал някакъв рекет, с цел да сложа подписа си (като съвносител) и да гласоподавам през днешния ден за законопроекта, уточни Цветанов. Искрен Веселинов от Обединени патриоти предложи сред първо и второ четене проектозаконът да бъде преименуван на Закон за вероизповеданията в употребява на Главното мюфтийство, тъй като по този метод ще илюстрира какво тъкмо се случва в пленарната зала. По думите му огромна част от тези отговорности, които се планува да бъдат опростени, са за осигуровки. В хода на гласуванията те обявиха, че законопроектът е нездравословен и основава двоен стандарт.

Според Станислав Станилов пък днешният спор и решение на Народното събрание са противоконституционни.По гледище на Цветан Цветанов проектозаконът бе прегласуван, тъй като при първото гласоподаване електронната система е отчела неверно гласа му. Вместо че е подкрепил личното си предложение за промени в Закона за вероизповеданията, системата отчела гласа му като срещу.

И през днешния ден Българска социалистическа партия не участват в пленарната зала. С новите промени в Закона за вероизповеданията се цели прецизиране на някои разпореждания по отношение на опцията за даване на държавна дотация на задграничните епархии на Българската православна черква (БПЦ) и на българските православни църковни общини в чужбина и във връзка с оптималните размери на главните месечни заплати на свещенослужителите и чиновниците на религиозните институции.

За обезпечаване осъществяването на последните промени в закона, влезнали в действие след приемането на държавния бюджет, се планува Министерският съвет да дефинира за 2019 година държавни дотации за източноправославното и мюсюлманското изповедание, разпределени на БПЦ и на Главното мюфтийство.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР