Георги Тенев е новият лауреат на литературната награда Хеликон“, която

...
Георги Тенев е новият лауреат на литературната награда Хеликон“, която
Коментари Харесай

Двайсетгодишният „Хеликон“ кацна на рамото на Георги Тенев

Георги Тенев е новият лауреат на литературната премия „ Хеликон “, която се присъжда от едноименните книжарници към този момент двайсет години. Писателят получи влиятелното отличие за романа си „ Резиденцията “, публикуван от „ Колибри “.

„ Резиденцията “ бе една от дванайсетте номинации за 2021 г, а романът е награден, съгласно формулировката на журито – „ за антиутопичното си визионерство и дисекцията на понятието власт в многопластов аспект. “
Георги Тенев получи Бронзовия орел – пластика от скулптора Евгений Кузманов и знак на премията, от ръцете на миналогодшиня притежател на „ Хеликон “ – Иван Станков. „ Тази премия не е за мен, тя е за книгата ми “ – сподели в словото си Георги Тенев. И добави, че е писал романа в тежък за страната и човечеството интервал.
Жури в състав: професор Боян Биолчев – ръководител, и членове Росица Ташева, Елена Алексиева, Емил Андреев и Бойко Ламбовски разгласи и  останалите единадесет номинации за отминаващата година. Те станаха притежание на Герган Ценов за „ Накрая създателят умира “, на Иван Владимиров- Нав за „ Вегаски истории за мистици и простаци “, на Захари Карабашлиев за „ Опашката “, на Деляна Манева за „ Шестият пръст “, на Алек Попов за „ Мисия Туран “, на Христо Карастоянов за „ Т като Ташкент “, на Николай Петков за  „ Шахматни етюди или 32 бели полета “, на Красимир Димовски за „ Момичето, което предсказваше предишното “, на Петър Денчев за „ Превъртане “, на Ангел Еленков за „ Мене ме сънува мравка “, и на Емине Садкъ за „ Керван за гарвани “.
Интересното този път е, че журито бе съвсем напълно формирано от досегашни лауреати на „ Хеликон “, сподели професор Боян Биолчев. Това е в чест на двайсетгодишнината на премията. 
Специално за годишнината бе показан и сборникът „ От „ Името “ до „ Резиденцията “, систематизирал информацията за вторите 10 години от битие на Наградата за нова българска прозаичност „ Хеликон “, в който основата са трите обзорни публикации за новата ни прозаичност през призмата на премиите „ Хеликон “. Техни създатели са Алберт Бенбасат, Пламен Антов и Юри Лазаров. Досегашни обладатели на наградата са Константин Илиев, Деян Енев, Виктор Пасков, Елена Алексиева, Емил Андреев, Момчил Николов, Захари Карабашлиев, Росица Ташева, Васил Георгиев, Владимир Полеганов, Боян Биолчев и Иван Станков. Двукратни носители са Алек Попов, Христо Карастоянов и Недялко Славов.



„ Тази история Георги Тенев споделя стремглаво ” – споделя Елена Алексиева за „ Резиденцията " – „ споделя я надълбоко, гъсто и въодушевено – с майсторството на публицист, който знае по какъв начин. И с вярата на човек, който има какво да каже и не се бои да го изрече по този начин, че не просто да бъде чуто, а да отекне. ”Сюжетно богат и плашещ, разказът ни придвижва след средата на 21 век, в една страна, запазила доста черти на нашата, само че с нови контури. Страната е разграничена сред Планинската република и Свободна зона. В свят на забрани и репресии единствено мистическото обучение Рилски урок владее мозъците и сърцата на младежите. Преследването и изтребването на тази фракция е задача на един висш прокуратор.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР