Георги Стоилов, директор на общинското предприятие Организация и контрол на

...
Георги Стоилов, директор на общинското предприятие Организация и контрол на
Коментари Харесай

Шефът на ОКТ: Променяме изцяло организацията на движение и паркиране в Стария град

Георги Стоилов, шеф на общинското дружество „ Организация и надзор на превоза ” разяснява пред медията ни казуса с ударените от тежка техника къщи в Стария град и свършеното и несвършеното от локалната власт, с цел да се предотвратят сходни произшествия.
Прочетете още
- Г-н Стоилов, от Общинския институт „ Старинен Пловдив ” са подали сигнал до Оперативна програма „ Организация и надзор на превоза ” поради поредност от тежки катастрофи с нанесени вреди върху къщи, които имат статут на недвижими културни полезности. Знаете ли за казуса?

- Проблемът не е от през днешния ден. И преди сме имали сходни сигнали, а най-често вреди от огромни камиони има върху къща Ламартин. Има проблеми и с калдъръмите, тротоарите, бордюри.   Нашето звено предприе към този момент дейности и ще въведем забрани за прекосяване и ограничавания в някои от тези зони. Конкретно на място, там където не може да мине огромна кола без да ги удари, ние ще въведем възбрана. Ще въведем обиколни направления, с цел да не засягат къщите.

- В случая приказваме за четири здания – Данчова, Балабанова, „ Павлити ” и един частен имот…

- За всяка от тях сме поръчали знаци и скоро ще стартираме да ги слагаме.  Около тези къщи ще ограничим паркирането, тъй като най-често случаите стават поради паркирани коли и невъзможността на тежките машини няма по какъв начин да се изнесат.  А в случаите, когато произшествията стават не поради паркирани коли, ще забраним достъпа на тежка техника.  Когато идват да си взимат пропуски за Стария град, ние им намираме направления, по които да се движат – по по-широки улици, само че има случаи, когато предписанията не се съблюдават. В целия регион ще се забележи подобрението, когато наредим новите знаци и ограничавания.

- Има ли санкционирани за това, че не са спазили напътствията, против които са получили достъп до Стария град?

- Това е отговор, който могат да дадат контролните органи. Дали са съставяли актове за сходни нарушавания. Мога да се наемам да запитвам публично полицията и общинска защита и другата седмица мога да ви дам информация.

- Отворихте тематиката за паркирането в архитектурно-историческия резерват. Не е належащо да си специалист, с цел да видиш, че с всяка година нещата стават все по-трагични. А това при всички случаи поврежда калдъръмите, които също са част от културния пейзаж.

- В момента създаваме цялостна организация за придвижване в Стария град, която е съсредоточена повече в уреждането на паркоместа и зони за паркиране. Затова сме и поръчали новите пътни знаци.  Смятаме, че ще даде резултат, местата са съветвани и с ОД на Министерство на вътрешните работи, които също са на мнение, че новата организация ще има резултат.

- Колко карти за непрекъснат достъп на коли в Стария град са издадени?

- Не са дребни цифрите, имаше забележителен брой карти на правоимащи. Те са давани според една заповед на кмета – на жилища и институции, съответно разказани по какъв брой на всеки.

- Смятате ли, че може да се преодолее този проблем, тъй като обещания доста, упования още повече, а очевидно нещата ескалират?

- Ние също го виждаме. Това, което излезна от нас преди повече от половин година, беше изводът, че би трябвало да си поправяме наредбата, както и заповедта на кмета.  Започна се работа в тази посока, само че към момента нямам информация от Правна дирекция, че този развой е приключил. Ставаше въпрос за няколко текста, които трябваше да се трансформират, с цел да се подобрят доста нещата. Ние правихме срещи и с бизнеса, и с хората, живеещи там.  Начинът нещата да се трансформират е смяната на тази разпоредба, която работи след редакция от 2016 година Оттогава до момента много неща са се трансформирали и тя не дава отговор на сегашните потребности.

- Достигнахте ли до консенсус с хората, че трябват промени?

- Мисля, че стигнахме до единодушие, до извод, че всички би трябвало да понесат най-малко малко отговорност, за това което се случва там. И да се примирят с обстоятелството, че ще има ограничавания. Но към сегашния миг тази наша самодейност по този начин и не е приключена, с цел да можем да я оправим тази зона.

И бизнесът, и жителите там се сплотиха към едни общи правила, които щяха да свършат страхотна работа. Но до ден сегашен не съм видял план на нормативен акт от Правна дирекция.

- Кога вие бяхте подготвен с този набор от оферти? Не бяха ли срещите от август предходната година?

- Да, от август до октомври имаше полемики и диалози с хората от Стария град. През ноември ние бяхме подготвени с крайния вид на какво би трябвало да се промени и какви би трябвало да са новите правила. Всички се обединихме към това, че новите текстове ще доведат до смяна.

- Не разбирам, какъв е казусът, че към този момент близо година от началото и повече от половин година   след вашите оферти, нова Наредба няма?

- Става дума единствено за три текста от Наредбата, които би трябвало да бъдат изменени. Не е комплицирано, само че резултат няма.

- Вие персонално опитвали ли сте се да разберете на какво се дължи това закъснение?

- Питам всякога, когато отида до такава степен, само че не съм получавал съответен отговор.

- Това е скандално…

- Само да допълня – това, което бяхме предложили за решение, касаеше освен Стария град, само че и Капана, и зоната към Радио-телевизионния център. Знаете какво се случва там – съревнование кой да не си заплати. Идеята ни беше тези зони да станат нещо като зелени, само че много по-уредено, тъй като щяхме да довършим и плановете за знаците и всичко да е много по-нормално.

 - А отрасловият зам.-кмет, кметът – те търсили ли са отговорност за забавянето от Правна дирекция?

- И зам.-кметът по превоз, и този по сигурност интензивно участваха в правенето на измененията.  Срещнахме поддръжката и на кмета. Постоянно питат какво се случва с новия текст на Наредбата, само че придвижване няма.

- Така излиза, че тази дирекция е по-влиятелна даже и от заместник-кметове и кмет!

- Тя постоянно е била такава, тъй като е водеща и значима в делата на Община Пловдив.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР