Георги Гвоздейков, който е изпълнителен директор на държавното дружество България

...
Георги Гвоздейков, който е изпълнителен директор на държавното дружество България
Коментари Харесай

Гвоздейков: Държавата забрани на държавата да има медицински хеликоптер

Георги Гвоздейков, който е изпълнителен шеф на държавното сдружение " България Хели Мед Сървиз ", което в сряда (22 февруари) беше закрито от служебното държавно управление, разяснява в профила си във " Facebook ", че вижда в това решение " политическа режисура " и " скроени сметки ".

Дружеството беше основаното в края на ръководството на предходното съдружно държавно управление с желанието да провежда система за оказване на незабавна здравна помощ по въздух, в това число като се придобият хеликоптери със профилирано съоръжение. България е единствената страна членка на Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптери.

 Служебната власт трансферира незабавната помощ по въздух към държавния авиоотряд Служебната власт трансферира незабавната помощ по въздух към държавния авиоотряд

" Бих бил отчаян от тази вест, в случай че този край не беше предупреден от непрекъснатите и умишлени спънки, които целеустремено и методично бяха прилагани от служебния кабинет и фантомни лица, с цел да се опорочи активността на сдружението и екипа ни ", акцентира Гвоздейков и добавя, че служебното държавно управление е приложило " целия законодателен инженеринг " да трансферира към Държавния авиационен оператор незабавната здравна помощ по въздух.

Повтори тезата си, че Държавният авиационен оператор не дава отговор на условията за такава активност и това е нарушаване на европейското и българското законодателство.

Гвоздейков отхвърля вчерашните обвинявания на служебния министър на превоза Христо Алексиев, че " България Хели Мед Сървиз " е некадърно и отговорно за неналичието на медицински хеликоптери и HEMS (Helicopter Emergency Medical Service).

Алексиев също по този начин насочи укор, че предходното държавно управление не е направило нищо съответно за обезпечаване на незабавна здравна помощ по въздух и е основало " България Хели Мед Сървиз ", с цел да " бъдат уредени близки до тях хора с позиции в един ръб ". Подчерта, че е дал задоволително време на сдружението да се провежда, само че " без резултат ". Гвоздейков беше народен представител от " Продължаваме промяната " в 47-ото Народно заседание до назначението му в края на юли 2022 година за шеф на " България Хели Мед Сървиз ".

В поддръжка на тезата на Алексиев се разгласи и шефът на Държавния авиационен оператор - ген. Златко Златев, който твърди, че държавният авиоотряд има правото и потенциала да реализира активността по незабавна здравна помощ.
" България Хели Мед Сървиз е отговорен единствено за това, че се опитваше незабавно и в сходство със законите и условията, да достави първия хеликоптер за българите. И бяхме съвсем на финала пред сключване на контракт с реализатор. Хеликоптер щеше да има в месец май, който можеше да влезе в употреба неотложно. Не през декември, не в 2024 година ДЪРЖАВАТА (с основни букви) обаче забрани на нас - страната (с дребни букви) да сбъднем тази концепция ", написа Георги Гвоздейков, което значи, че за доставката на медицински хеликоптер чартърен, оповестена от сдружението през декември, се проваля.

В четвъртък (23 февруари) Златев сподели пред " Нова телевизия ", че " в случай че до две седмици стартира процедура по наемане на два вертолета, можем да ги чакаме след към 3-4 месеца ". От това следва, че процедурата по наем на хеликоптер стартира изначало и огромна част от осъществените дейности отиват в кошчето. Иначе концепцията е наетият хеликоптер да действа до идването на първия платен със средства по Плана за възобновяване и резистентност. За това тече процедура по директно договаряне с италианската компания " Леонардо ". Служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев увери през вчерашния ден, че първият от шестте хеликоптера ще е разполагаем до 15 декември.

В мнения от разнообразни организации и специалисти,, няма нито едно, което да показва поддръжка за нуждата, опцията и законността (съгласно настоящите регламенти на Европейски Съюз за авиационните оператори) на прехвърлянето на незабавната здравна помощ към Държавния авиационен оператор.

" С по този начин показаното тук и като се позовавам на всички регулации за гражданска авиация в Европа, мощно се надявам министъра на превоза и известията да отдръпна и не внася за приемане в Министерския съвет плана на разпореждане " е посочено в мненията. Нито едно от предложенията обаче не е признато, а претекстовете към това са записани в справката за отразяване на признатите оферти.

Въпреки това служебното държавно управление е уверено, че " Държавният авиационен оператор е действителен авиационен оператор, който има развита конструкция в административно, организационно и логистично отношение. Операторът е със сериозен дълготраен опит в безвредната летателна употреба на разнообразни видове въздухоплавателни средства ".

За осъществяване на активността държавният авиоотряд, който транспортира президента, премиера и други високопоставени държавни чиновници, следва да получи удостоверение за авиационен оператор и SPA.HEMS утвърждение, издадено от основния шеф на Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация. Това обаче също ще отнеме време.

Как ще бъде построена на процедура структурата в ДАО също не е ясно. По тематиката само мнение изрече Златев, който уточни, че ще бъде основана дирекция, която ще бъде управлявана от Гвоздейков. " Няма да поема този пост, тъй като нито съм получавал предложение, нито ще приема такова ", сподели за " Капитал " Гвоздейков.

За това по какъв начин ще наподобява на практика незабавната помощ с хеликоптери открехна завесата някогашният шеф на " Гражданска въздухоплавателна администрация " Захари Алексиев, който сега е консултант на транспортния министър. По думите пред Би Ти Ви хеликоптерите няма да бъдат употребявани за избавяне на тежки медицински случаи, тъй като по изказванията му те можели да бъдат употребявани за превозване на нормализирани болни/ранени.
Щял да бъде построен координационен център, който ще поема поръчките от незабавния тел. 112 и по лични логаритми ще ги подава на авиационния оператор, който ще извършва поставената задача.

Алексиев предстоящо отбрани дейностите на служебното държавно управление да трансферира незабавната здравна помощ по въздух, като посочи като аргумент, че в Държавния авиационен оператор " са построени безусловно всички вътрешни правила и системи за ръководство на авиационната сигурност и прибавянето на още една активност към тази организация ще подсигурява, че тя ще бъде изпълнявана с оптималните стандарти за авиационна сигурност ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР