ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ е пети мандат кмет на община Тунджа, област

...
ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ е пети мандат кмет на община Тунджа, област
Коментари Харесай

Георги Георгиев: Държавата продължава да товари общините

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ е пети мандат кмет на община " Тунджа ", област Ямбол. Роден е на 1 октомври 1959 година в с. Генерал Инзово, община " Тунджа ". Историк по обучение, ученик на ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ". Женен, с две деца. Като кмет на община към този момент 19 години потвърждава на процедура обществената политика на " Българска социалистическа партия за България " в интерес на хората.

Интервю на Ина МИХАЙЛОВА

- Г-н Георгиев, по молба на кмета на побратимения с община " Тунджа " украински град Болград във вашата община трябваше да бъдат настанени над 100 бесарабски българи и украинци. Къде са корените на тези връзки сред двете общини?

- Община " Тунджа " е побратимена с Болград от 2009 година, само че нашите връзки имат доста по-дълбоки корени. В този край след Руско-турската война през 1828-1829 година са се заселили доста българи от Ямбол и близките села, даже градът е имал ямболска махала. Когато получихме молба за поддръжка от кмета на Болград Сергей Димитриев, реагирахме незабавно. Общинският съвет гласоподава средства и с наш превоз осигурихме филантропична помощ от храни и медикаменти. По първичния лист трябваше да евакуираме 110 украинци, само че от Болград потеглиха 56. Някои отпътуваха за други страни, други бяха настанени в община Стралджа, в Ямбол останаха 28 души, от тях 11 са деца, половината са под 2 години. Дори празнувахме първи рожден ден на едно от децата.

- От каква поддръжка се нуждае общината, с цел да се погрижи за хората, които бягат от войната? Има ли добра съгласуваност сред обособените институции и какви проблеми срещате?

- Необходима е по-добра съгласуваност. Украинците са настанени в хотел, само че при потребност им оказваме поддръжка за медицински прегледи и медикаменти, тъй като им е мъчно да се ориентират, да се оправят сами, а множеството от тях нямат и средства. Те дойдоха при нас на 8 март, едвам неотдавна се сътвори координационен център в Ямбол за евакуирани от Украйна. Като община съумяваме да им помогнем, само че сами мъчно биха се справили. Благодарим на всички донори, които ни оказват помощ със средства, памперси и храни за най-малките.

- Милосърдието и състраданието са значими, само че да обърнем взор и към днешния ден на локалните хора. Какви са проблемите, които имат те, и по какъв метод общината се оправя в изискванията на инфлация, растеж в цените на горивата и електрическата енергия, повишаване на питателните артикули и прочие?

- Община " Тунджа " е основана преди 35 години като обединяване на 44 села, без огромен административен център, който да гълтам главната част от финансовия запас. По територия тя е измежду четирите най-големи общини в страната, което поражда и част от проблемите - имаме 130 км общинска пътна мрежа, 592 км улична мрежа, 646 км водопроводна мрежа и непълен финансов запас за поддържането им. Нужен е по-работещ механизъм за финансиране на инфраструктурните планове на общините. Проблем е и обезпечаването на междуселищния превоз, тъй като общината не е включена в наредбата за отплата за понижените доходи и се постанова със лични средства да компенсира загуби на превозвачите, другояче има риск жителите ни да останат без превоз.

Издръжката нарастна внезапно поради нарасналите цени на природния газ и електрическата енергия. Сметките за ток на общината, 44-те кметства и на второстепенните разпоредители са увеличени 2,5 пъти по отношение на миналата година, а обезщетенията са незначителни и понижават всеки месец.

Община " Тунджа " дава безвъзмездна храна на съвсем 10% от популацията, което е към 25 000 души. Осигуряваме я в детските градини, които са без такса от 2015 година, в учебните заведения, където всички възпитаници се хранят гратис при целодневна организация на образователния развой, а над 800 възрастни и обществено слаби получават безвъзмездна храна по планове за социална столова и топъл обяд.

Отделно е обезпечен потенциал за близо 600 души да употребяват топла храна против минимални такси по линия на домакински патронаж или дневни центрове за възрастни. Непрекъснато растящите цени на питателните артикули затрудняват изпълнителите на публични поръчки и някои от тях алармират, че не могат да извършват договорите си. На този стадий общината съумява да покрива всички разноски, само че това е за сметка на други действия.

- На територията на община " Тунджа " има десетки язовири. През годините у нас проблемите с тях и неяснотите към статута им бяха причина за съществени рецесии. Има ли евентуално рискови язовири в общината и какви ограничения бяха подхванати за тях?

- Община " Тунджа " има 77 язовира и съгласно новата подредба 50 от тях са евентуално рискови от първа висока степен, 12 са от втора забележителна степен, 7 са от трета ниска степен на евентуална заплаха, 8 не подлежат на подредба. На евентуално рисковите язовири два пъти в годината се правят инспекции и общината влага забележителен личен запас да ги поддържа в изправно техническо положение. На три от язовирите пилотно се правят сателитни наблюдения за ранно предизвестие от евентуални наводнения, този способ може да се приложи и при останалите.

Общината е предала и 27 язовира на страната, само че, за жалост, съвсем нищо не се прави по тях и те не се поддържат в положително положение.

- Липсата на водоподаване в това време се обрисува като един от най-сериозните проблеми в общината през летния сезон. Какво предприемате, с цел да го решите?

- Общината употребява всяка опция да търси европейско финансиране за реорганизация на водопроводната мрежа. Вече е изпълнен план за над 5,6 млн. лева за възстановяване положението на водопроводите в три от огромните тунджански села - Роза, Безмер и Ботево, по Програмата за развиване на селските региони. Със лични доходи общината ремонтира водопроводи, най-много когато следва асфалтиране на улици или ремонтите са спешни. През предходната година общинското звено по благоустрояване е отстранило над 220 повреди с общинска техника в помощ на държавното ВиК-дружество, с цел да не стоят жителите на общината без вода, изключително през летните месеци. Необходимо е обаче да се откри различен метод за възобновяване на водопроводната мрежа в дребните обитаеми места.

- Какво демонстрира равносметката за миналата година в общината - в обществен и финансов аспект, и какви са главните цели, които си поставяте с бюджета за 2022 година?

- Изминалата 2021 година беше една от най-успешните във финансово отношение за общината, успяхме да преизпълним с 20% личните доходи, изпълнихме на 90% финансовата стратегия и при започване на новата година завършихме напълно всички обекти от нея. Преминахме в 2022 година с временен излишък от 3 259 795 лева и, въпреки част от средствата да бяха целеви, той беше добра основа да посрещнем провокациите през първото тримесечие без признат нов бюджет.

През тази година ще имаме най-високия бюджет в историята на общината, само че провокациите поради рецесиите и войната са толкоз огромни, че не можем да се зарадваме на положителните финансови параметри. През тази година разчитаме на по-високи лични доходи от продажба на земя, която до момента не ни е носила приходи, и се надяваме да ги вложим в подобряването на уличната мрежа в селата, за което средствата в никакъв случай не са задоволителни.

- Защо общините в България все нямат пари, а общинските бюджети мъчно покриват локалните разноски?

- Общините нямат задоволително средства, тъй като дофинансират незадоволителния растеж на държавните стандарти от държавните действия. Това понижава качествата на общината да организира независими политики, а " подкрепя " страната в реализирането на държавните.

Финансирането на локалните действия посредством изравнителната дотация не отразява в цялостна степен разликите сред общините. Нашата община има избран предел от лични доходи, които не могат да бъдат надскочени поради обществена нетърпимост. Необходими са действителни стъпки към финансова децентрализация на общините и отпадане на доста от ограничаващите режими, свързани със законодателни разпореждания, които трансформират огромна част от средствата в целеви.

- Какво може да се направи на по-високо, централно равнище, с цел да се случи най-накрая по този начин дълго говорената децентрализация?

- За децентрализация се приказва повече от 20 години, само че в реалност върви противоположният развой на непрекъсната концентрация, и то без значение от това кое е българското държавно управление.

Държавата продължава да товари българските общини с все по-нови отговорности, без да ги обезпечава финансово. По над 300 закона и подзаконови нормативни актове общините имат отговорности, които не са обезпечени финансово. Как да приказваме за децентрализация, като на практика община " Тунджа " дофинансира всички държавни действия?!

Затова през годините работим на правилото да си помогнем сами, тъй като не можем да разчитаме различен да ни взема решение проблемите. Всеки ден сме измежду нашите съграждани и в най-голяма степен познаваме потребностите и настояванията им и се стремим да ги удовлетворяваме.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР