Георги Еленков - председател на Общинския съвет на Свиленград -

...
Георги Еленков - председател на Общинския съвет на Свиленград -
Коментари Харесай

Председателят на ОбС Свиленград от ГЕРБ се оказа адвокат на фирмата, окупирала ГКПП Капитан Андреево

Георги Еленков - ръководител на Общинския съвет на Свиленград - се оказа юрист на компанията " Евролаб 2011 ", която Българската организация за сигурност на храните се пробва да в профил от монополната ѝ позиция за фитосанитарен надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".

Еленков е юрист по специалност, а от 2011 година е общински консултант от ГЕРБ в Свиленград.

Бил е ръководител на Общинския съвет в първия си мандат, а през август 2021 година още веднъж е определен за началник на структурата, която по това време се оглавява от Таня Коларова (ГЕРБ). Тогава Коларова е отстранена с единомислещо решение на останалите членове на Общински съвет - в това число на Българска социалистическа партия, като в последна сметка взема решение да напусне освен съвета, само че и цялата партия.

Преди дни проверяващият публицист от BIRD Димитър Стоянов разгласява фотоси, на които се вижда, че Георги Еленков участва персонално на разтоварване на камиони на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " дружно с шефа на " Евролаб 2011 " Васил Димитров.



Във вторник " Капитал " разпространиха и записи от същата преживелица, на която се вижда, че чиновници на БАБХ спорят с представителите на " Евролаб 2011 " кой да разтовари турски камион.

Човекът от БАБХ, който прави записа, им припомня, че се намират в парцел държавна благосъстоятелност и се обръща персонално към " юрист Еленков ", до момента в който общинарят от ГЕРБ стои до един до друг с шефа на " Евролаб 2011 ". През това време шефът на компанията се държи предизвикателно към специалистите от организацията по храните и ги приканва " Да ме арестуват, айде, щом нарушавам закона ".

Според " Капитал " появяването на Георги Еленков на границата не е инцидентно - медията твърди, че разполага с копие от пълномощие в негова изгода, което е подписано от Васил Димитров. Така ръководителят на Общинския съвет на Свиленград се оказва оправомощен да съставлява " Евролаб 2011 " пред всички държавни органи - включително гранична полиция и митниците, Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", БАБХ и локалната ѝ дирекция.

Документът е бил публикуван на 21 юли - два дни след решението на Върховен административен съд в интерес на " Евролаб 2011 ".

" В документа категорично е посочено, че адв. Еленков е акредитиран от компанията и да " алармира на способените правосъдни управляващи " при пречене или разстройване от страна на органите на БАБХ да изпълнят решението на Върховен административен съд ", написа медията. Документът - най-малко към този момент - не е вписан в партидата на " Евролаб 2011 " в Търговския указател.

Еленков е и учредителен секретар на ГЕРБ на локално равнище от 2010 година още преди да стане общински консултант от партията.

Последната вест за неговата работа като общинар е от юли 2022 година, когато Георги Еленков взе участие в одобряването на разкриване на нов филиал на прословутия Библиотекарски университет на Стоян Денчев в Свиленград.

Тогава Еленков показва концепцията за отваряне на УниБИТ-Свиленград с това, че " ще се провокира интерес от магистърските стратегии по национална сигурност измежду всички служби за граничен надзор ", както и че " развлекателният бизнес в града също ще потърси фрагменти, подготвени в компютърни технологии, защита и сигурност ".

Ролята на ГЕРБ в основаването на частния монопол на " Евролаб 2011 " до момента беше известна единствено през политическото решение за отдръпване на Министерството на земеделието да " аутсорсне " фитосанитарния надзор на границата.

Сега страната се бори от месеци, с цел да си върне фитосанитарния надзор на българо-турската граница заради подозрения за съществени нарушавания.

Скандалният контракт с " Евролаб 2011 ", подписан тъкмо преди шефът на БАБХ Христо Даскалов да встъпи в служба, беше негоден, само че в това време Даскалов е бил подлаган на " интензивно мероприятие " с опит да бъде корумпиран, а зам.-министърът на земеделието Иван Христанов е заплашван с физическа разпра.

Проверка на уеб страницата BIRD наблюдава връзките на " Евролаб 2011 " със остарели лица от подземния свят и политиката. В поредицата от свързани компании излизат имената на Христофорос Аманатидис-Таки, доближения до някогашната формация ВИС Красимир Каменов-Къро, обвързвания с него Размиг Чакърян и Мирослав Петков, който " Капитал " свързва с някогашни общински чиновници от ГЕРБ.

Размиг Чакърян стана прочут през 2017 година, откакто чиновници от охранителната компания " Омега 69 ", притежавана преди години от дамата на Къро, нападнаха двама публицисти на Нова ТВ на Автомагистрала " Тракия ".

Чакърян беше посочен като съизвършител в случая и се твърдеше, че е разгласен за търсене от Министерство на вътрешните работи, откакто лишил телефона на репортерката Мария Милкова. До обвиняване против него по този начин и не се стигна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР