"Геопост" С.А. (Франция) е взело решение да упражни своите договорни

...
"Геопост" С.А. (Франция) е взело решение да упражни своите договорни
Коментари Харесай

Френската Геопост изкупува 45% от акциите на куриера Спиди

"Геопост " С.А. (Франция) е взело решение да упражни своите договорни права и да изиска "Спиди груп " АД да продаде, респективно да обезпечи продажбата, на "Геопост " на подобен брой акции на "Спиди " АД, които съставляват 45% от издадените и регистрирани акции на сдружението, оповестиха от куриерската компания. Покупко-продажбата на акциите, предмет на опцията за придобиване, ще бъде осъществено посредством непринудено търгово предложение, планът за което ще бъде импортиран от "Геопост " в Комисията за финансов контрол. Предлаганата цена за акция от 58.67 лв.. Днес цената на "Българска фондова борса " АД, където се търгуват тези бумаги, е 59.50 лв..
Във връзка с това, "Геопост " и "Спиди груп " са сключили Опционен контракт за продажба и придобиване на акции, влизащ в действие на датата на придобиване от френската компания на акциите, предмет на опцията за придобиване. Съгласно този контракт "Спиди груп " ще има право да изиска "Геопост " да изкупи от "Спиди груп " останалите му акции в куриерската компания, представляващи най-малко 20.09%, която алтернатива има период на деяние от осем години, считано от начална дата през 2023 година.

Ако "Спиди груп " не упражни това свое право през този интервал, то "Геопост " ще има право да изиска "Спиди груп " да му продаде останалите си акции в куриерската компания, представляващи най-малко 20.09%, която алтернатива има период на деяние от една година, считано от начална дата през 2032 година. Оценката на препоръчаните за продажба или придобиване акции ще бъде в размер на осем пъти нормализираната EBITDA, понижена с консолидирания чист финансов дълг, за финансовата година, която предхожда датата на практикуване на съответната алтернатива.

В момента "Геопост " има 24.81% от книжата с право на глас на "Спиди ". Французите насочва търгово предложение за изкупуване на до 4 043 640 акции или 75.19%, само че не по-малко от 2 419 929 акции, от останалите акционери на куриерската компания.

Съгласно рамков капиталов контракт сред "Геопост " и "Спиди груп " от 2014 година французите имат правото да упражнят "кол алтернатива ", с която да придобият в допълнение 45% от акциите с право на глас на "Спиди " от мажоритарния притежател "Спиди груп " (65.09%). Тя е годна до 31 януари 2021 година. И в осъществяване на тази "кол алтернатива " французите насочат търгово предложение за всички непритежавани от тях акции на "Спиди ".

В края на септември предходната година 10.10% от книжата с право на глас са благосъстоятелност на дребни вложители - компании и самостоятелни вложители.

Не се плануват промени в главната активност на "Геопост " и "Спиди ".
Комисията за финансов контрол към момента не е взела отношение по плана на търгово предложение.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР