Геополитическото напрежение тласка петрола към прага от 100 долара за

...
Геополитическото напрежение тласка петрола към прага от 100 долара за
Коментари Харесай

Инфлационните рискове, които пазарите игнорират

Геополитическото напрежение тласка петрола към прага от 100 $ за барел, като Украйна и ОПЕК на процедура се трансформират в нов тип инфлационни опасности, написа.

Уолстрийт, който сега е ангажиран с голям брой други въпроси, в това число предстоящото покачване на лихвените проценти, корпоративните доклади и икономическия напредък, не обръща огромно внимание на протичащото се в Източна Европа и Близкия изток. Скоро обаче това може да се промени.

Според анализаторите салдото на рисковете прави превъзмогването на психическата граница от 100 $ за барел да наподобява „ доста елементарно “, споделя Инес Фере от Yahoo Finance.

Що се отнася до обстановката по границата сред Русия и Украйна, най-голяма паника провокира опцията от офанзива на Москва, която да принуди Съединени американски щати да подхващат дейности, трансформирайки самобитната „ Студена война “ сред Запада и Русия от последните години в „ гореща “.

„ Съединени американски щати желаят да покажат ясно, че Вашингтон и неговите съдружници са изцяло готови, в случай че се стигне до огромна военна ескалация “, сподели старшият анализатор на Eurasia Group Закари Уитлин в скорошно изявление за Yahoo Finance Live.

Поне към този момент вероятността за инвазия остава дребна. Въпреки това, капацитетът за други рецесии, от такава на енергийните доставки, която да попречи на икономическото възобновяване на Европа, до въоръжен спор в по-малък мащаб, който да наруши активността на интернационалните компании, е изцяло действителен. Тъй като цените на силата по този начин или другояче са високи, всяка ескалация на напрежението може да усили възходящият напън върху цените в най-лошия вероятен миг.

Миналата седмица основният финансов шеф на Mondelez Internationa съобщи пред Yahoo Finance, че компанията е обезпокоена за чиновниците си в района. Русия се чака да съставлява почти 10% до 11% от европейския сегмент на компанията и 3% от общите й общите и продажби през 2022 година

„ Докато руснаците заплашват с навлизане в Украйна, пазарът на (суровия петрол) ще продължи да върви нагоре “, сподели неотдавна Боб Яугър, изпълнителен шеф на Mizuho Americas, пред Yahoo Finance Live. Ако съветският нефт бъде „ глобен или се появят усложнения с напредването на барели... това ще бъде огромен проблем “, добави той.

Към тези опасения би трябвало да бъде прибавено и протичащото се в Близкия изток, където срещите на ОПЕК обичайно бяха източник на голям брой пазарни паники, само че в ерата на пандемията останаха на назад във времето.

Bank of America отбелязва,  „ изненадващият спад “ на свободния потенциал измежду членовете на петролния картел е оказал помощ за скорошното повишаване на суровия нефт.

Проблемът обаче не е единствено при ОПЕК, като Иран стартира да се трансформира в източник на паники за пазара поради договарянията сред Техеран и западните страни по отношение на съживяването на нуклеарното съглашение от 2015 година Много от анализаторите за района обаче правят оценка като дребна опцията за реализиране на договорка, защото договарянията елементарно могат да пропаднат.

Отвъд петролния картел, „ виждаме няколко спомагателни детайла, които могат да доведат до по-висока волатилност на цените на петрола през март “, неотдавна означиха анализаторите на Goldman Sachs, които през вчерашния ден предвидиха, че суровият нефт ще доближи 105 $ за барел.

Сред тези детайли са вероятно ново освобождение на нефт от стратегическия запас  на Съединени американски щати (ход, до който администрацията на Байдън прибегна по-рано, без обаче да реализира значителен ефект), пренасочване от природния газ към петрола с диването на края на зимата и отрицателните заглавия по посока Иран.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР