Геополитическите притеснения добавиха още волатилност към и без това колебливия

...
Геополитическите притеснения добавиха още волатилност към и без това колебливия
Коментари Харесай

Инвеститорите очакват още волатилност заради конфликта в Украйна

Геополитическите терзания прибавиха още волатилност към така и така неуверения пазар в Съединени американски щати, защото вложителите правят оценка опцията за ескалация на спора сред Украйна и Русия, въпреки че някои се съмняват дали въпросът ще натежи над цените на активите на Уолстрийт дълготрайно, написа в собствен разбор Reuters.

Съобщенията за възходящото напрежение сред двете страни раздрусаха борсовата търговия в петък и покачиха доходността по държавните скъпи бумаги, $ и други активи „ убежища “.

Пазарът реагира, тъй като действителната инвазия още не се е случила “, разяснява Майкъл Фар от Farr, Miller and Washington. „ Тежестта на нашествието, в случай че се случи, ще корелира с тежестта на реакцията на пазара. “

Съветникът по националната сигурност на Белия Дом Джейк Съливан сподели, че остава неразбираемо дали съветският президент Владимир Путин е дал дефинитивна заповед за навлизане в Украйна. Вчера Путин организира телефонен диалог с американския си сътрудник, в който Байдън го предизвести да се готви за ответна реакция, в случай че предприеме противников дейности.

Въпреки пазарните придвижвания, някои вложители са скептични, че по-сериозен спор би могъл да повлече надолу американския пазар в дълготраен проект.

„ Реакцията на пазара евентуално ще включва продажби, до момента в който не стане по-ясно по какъв начин ще наподобява нашествието и по-късно какъв ще бъде отговорът на американските и европейските съдружници “, разяснява Марк Лушини, основен капиталов пълководец в Janney Montgomery Scott. „ Не предлагаме да вършиме промени, учредени на новинарския поток по тематиката. “

Широкият показател S&P 500 приключи търговията в петък с близо 1.9% намаляване, а софтуерният Nasdaq – с 2.8%. Спадовете бяха записани след слаба търговия в четвъртък, провокирана от упованията, че Фед ще се бори нападателно против ускоряващата се инфлация. Cboe Volatility Index, знак за страха на Wall Street, се увеличи за втора поредна сесия, достигайки най-високото си равнище от края на януари.

Райън Детрик, основен пазарен пълководец в LPL Financial, съобщи, че въздействието на огромните геополитически събития върху американските акции е лимитирано.

„ Например след убийството на Джон Кенеди през ноември 1963 година акциите записаха едно от най-хубавите си шестмесечни представяния “, добавя той. „ Истината е, че стабилната стопанска система може да компенсира доста грехове. “

Засилващият се спор би могъл да добави „ повече доверие към нашето виждане, че Фед ще бъде по-склонен на взаимни отстъпки, в сравнение с пазарът счита сега, защото войната ще направи вероятностите още по-несигурни “, разяснява Джей Хетфилд, основен капиталов шеф на Infrastructure Capital Management.

Но Фед може да остане нападателен, в случай че цените на петрола продължат да порастват. Цената на суровия нефт към този момент се изкачи до седемгодишен връх поради паниките свързани с Украйна.

Тласкайки нагоре цените на силата, съветската инвазия евентуално ще изостри инфлацията и ще удвои натиска върху Фед за повишение на лихвените проценти “, разяснява Бил Адамс, основен икономист в Comerica Bank.

Той добави, че от позиция на Фед, инфлационните резултати от съветска инвазия и по-високите цени на силата евентуално биха надхвърлили отрицателните последствия от шока върху световния напредък.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР