Геоложки таен проход под Панама може да обясни защо скалите

...
Геоложки таен проход под Панама може да обясни защо скалите
Коментари Харесай

През таен проход под Панама духа мантиен вятър

Геоложки скришен проход под Панама може да изясни за какво скалите от мантията на Земята се намират на повече от 1600 километра от мястото, където произлизат.

Този отвор, ситуиран на към 62 благи (100 км) под повърхността на Земята, разрешава на потока от мантийно вещество да пътува подземен от Галапагоските острови до Панама, написа Live Science.
Учени хвърлиха парче лед в 90-метрова ледена дупка: вижте какво се случи с него
Глациолозите пробиват дълбоки дупки в антарктическия лед и изваждат от тях ядра – дълги колони от лед. Колкото по-дълбока е дупка...
Прочети повече
Този невъобразим метод на превоз може да помогне да се изясни за какво на Панама има доста малко дейни вулкани. На западния бряг на Централна Америка Кокосовата тектонска плоча потъва и изтласква океанската кора под континенталната кора на тектонските плочи на Северна Америка, Карибите и Панама.

Този развой се назовава субдукция. Тази зона на субдукция основава линия от вулкани, наречена Централноамериканска вулканична дъга , където лавата се изхвърля през границите на плочите. Но вулканизмът стопира в Западна Панама, която е на Панамската плоча, споделя сподели Дейвид Бекерт от Океанографския институт в Масачузетс.



Централноамериканска вулканична дъга. Public Domain

Това релативно успокоение от дълго време е мистерия. Сега Бекерт и сътрудниците са открили, че виновникът може да е сходен на прозорец отвор в Кокосовата тектонска плоча, която се изтласква надолу към центъра на Земята. Изследването на учените е оповестено в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences.
Проследяване на аномалиите Земята, наподобява, се е формирала по-различно, в сравнение с си мислим
Криптон от мантията на Земята, събран в геоложки горещи точки в Исландия и на Галапагоските острови, е дал на откривателите от Калифо...
Прочети повече
Геолозите се пробват да научат повече за това, по какъв начин работи субдукцията покрай Централна Америка. Потъването на Кокосовата плоча под Северна Америка може да провокира огромни трусове, в това число земетресението с магнитуд 8,1 в Чиапас през 2017 година, умъртвило десетки хора.

За да научат повече, откривателите се задълбочили в геохимията на района, събирайки проби от вулканични скали, както мостри от газ и течни проби от горещи извори. Учените се интересували от съотношението на молекулярните изотопи, които са вариации на едни и същи атоми с друг брой неутрони в ядрата. В този случай откривателите обърнали особено внимание на изотопите на хелия и оловото.

„ Различните източници на геоложки материал нормално имат друг състав, тъй че можем да проследим приноса от разнообразни райони на мантията “, споделя Бекерт.



Горещ извор в Панама, където откривателите събирали течност и газове, с цел да проследят придвижването на мантийното вещество. Снимка: Peter Barry/Woods Hole Oceanographic Institution
Мантията на Земята под Съединени американски щати се откъсва от кората
Мантията под югоизточните райони на Съединени американски щати безусловно се " отлепя " от разположените над нея пластове на земната кора, което може да е причина...
Прочети повече
 

Мантията е формирана главно от силикатни скали, които са със характерна конструкция от силициеви и кислородни атоми. Но точният състав може да варира доста, даже на дребни дистанции. Изследователите разкрили, че под Централна Америка има странни аномалии.

„ Открихме, че на избрани места в Централна Америка, а точно Западна Панама и зад вулканичната дъга в Коста Рика, имаме някои екзотични признаци [от геохимията], които в действителност наподобяват на тези, открити на Галапагоските острови “, споделя Бекерт.
Мантийният вятър
Това било необичайно, тъй като нямало метод да се изясни по какъв начин детайлите от мантията от Галапагоските острови могат да стигнат до Панама. Затова откривателите се обърнали към сеизмично обрисуване на мантията, като употребявали сеизмични талази, с цел да картографират това, което се намира под повърхността, както и към компютърни симулации, с цел да се опитат да обяснят какво може да се случи.

Те разкрили, че надълбоко под Панама скритите елементи от Кокосовата плоча може да съдържат отговора. Когато една тектонска плоча се плъзне под друга (субдукция), тази субдукционна плоча не изчезва просто; тя резервира структурата си, до момента в който се стърже в мантията, като единствено последователно се нагрява и деформира.
Ядрото на Земята е богато на водород
Ядрото на Земята е богато на сяра, силиций и водород. До този извод са стигнали геофизици от Япония и Русия, разгласили публикация в сп. S...
Прочети повече
„ Точно под Панама има дупка, прозорец в плочата, през който прониква този съставен елемент на мантията “, изяснява Бекерт.

Този прозорец може да е резултат от натурален, по-рано действителен разлом в субдуциращата (подпъхваща се) кора на Кокосовата плоча или може да е място, където плочата се е счупила по време на субдукцията. Във всеки случай той разрешава на материалите да минават - от една страна на плочата към друга – като бриз през отворен прозорец.



Графично изображение на зона на субдукция. Public Domain

Това повдигнало въпроса, какво може да бъде движещата мощ на „ вятъра “. Изследователите разкрили две благоприятни условия. Първо, материалите се движат през зоната на разлома на Панама - зона на пукнатини в кората и горната тога, която свързва Галапагоските острови с Панама. Но учените изясняват, че е мъчно да се разбере какво би могло да накара материала да се движи на дълги дистанции през тази зона и не е ясно дали подобен превоз въобще е вероятен.
Земната тога съдържа толкоз вода, колкото всички океани на планетата
Земната тога, която се намира на дълбочина сред 410 км и 660 км от повърхността, съдържа толкоз вода, колкото всички океани, взети...
Прочети повече
Според откривателите по-вероятният сюжет е типичната широкомащабна циркулация на мантията просто да изтласква материали през дупка в потъващата плоча. Съществуването на прозорец в мантията също може да изясни неналичието на дейни вулкани в Панама, споделят учените.

Водата, заключена в кората на потъващите плочи, има наклонност да предизвиква образуването на вулкани, защото водата намалява точката на размразяване на скалите, което води до образуването на магма. Дупката в плочата под Панама значи, че има празнота в богатата на вода кора на това място, което от своя страна значи, че е по-трудно да се получи поток от разтопена магма там.

Мантийният поток, който са разкрили откривателите, е незадоволително изучен, само че има необясними аномалии в химията на мантията по целия свят. Геолозите се надяват да извършат сходен разбор в Чили, като в последна сметка желаят да разширят метода по целия свят.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР