Геният на енигматичния италиански художник, архитект, учен и изобретател Леонардо

...
Геният на енигматичния италиански художник, архитект, учен и изобретател Леонардо
Коментари Харесай

10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

Геният на енигматичния италиански художник, проектант, академик и откривател Леонардо да Винчи продължава да удивлява и интригува генерации.

За Леонардо може да се каже, че е преобразяване на „ универсалния човек “ от епохата на Ренесанса, който доближава невероятни висоти в разнообразни области на изкуството и науката.

Всеобхватният талант Леонардо е фамозен както с картините, по този начин и с многочислените си изобретения, изпреварили времето си. Допринася също за развиването на анатомията, астрономията и инженерството.


 10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи
Снимка: „ Витрувиански човек “

Векове наред човечеството черпи информация, хрумвания и ентусиазъм от неговите бележки, скици, наблюдения и научни теории. Отличен образец за това е, че и до ден сегашен кардиолози употребяват неговата схема на сърце като препоръка, по време на интервенции.

А скицата му за пропорциите на човешкото тяло „ Витрувианският човек “ в наши дни не се възприема просто като геометрична скица на човешкото тяло – тя е знак на индивида, човечеството и вселената.

Мотиви на творението на гениалния художник и до през днешния ден се употребяват необятно в рекламата, в разнородни знаци, емблеми и знаци — от монетата от 1 евро в Италия до емблемата на 2-та галактическа експедиция до станцията SkyLab.

Днес ви представяме 10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи.

10. „ Мадоната с карамфила “

 10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

Платното се отличава с това, че е една от ранните произведения на Леонардо. Картината е рисувана в ателието на Верокио през 1480 година, когато геният е едвам 20-тина годишен. В „ Мадоната с карамфила “ Леонардо рисува Св. Богородица бледа, с руси къдрици и покорно редуциран взор. Картината се отличава със своето великолепие и деликатност. Плътското и духовното в платното се преплитат неуловимо, религиозните персонажи са много разголени, само че без да бъдат прекрачвани границите на положителния усет.

9. „ Мадоната с вретеното “

 10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

„ Мадоната с вретеното “ е рисувана през 1501 година. На платното е изобразена Богородица, държаща в ръце Христос с малко вретено във формата на кръст. Шедьовърът се прави оценка на стойност 50 милиона $. Произведението, беше откраднато през 2003 година от палат в Шотландия. Четири години по-късно беше открита от полицията. Кражбата на картината е в листата на ФБР за 10-те най-крупни закононарушения в региона на изкуството.


8. Портрет на Джиневра де Бенчи

 10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

Един от най-известните портрети на Леонардо. Картината е от ранния интервал на създателя и е рисувана през 1474 година. Самата Джиневра де Бенчи е млада, красива, остроумна и богата поетеса. Тя е абсолютният образец за жена, която е навлязла в „ мъжка територия “ – чете, написа, взе участие в публични полемики. Картината е дребна – 38/37 см, само че излъчва невероятна атмосфера. Предполага се, че портретът е бил по-голям, само че заради щета е бил съкратен с няколко см. Специалисти считат, че са се виждали и ръцете на поетесата.

7. „ Йоан Кръстител “

 10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

Картина, нарисувана от Леонардо да Винчи с маслени бои върху дърво. Рисувана е в интервала 1513 -1516 година и е последната картина на Леонардо. На платното е изобразен Йоан Кръстител, в уединение, гол, с дълга къдрава коса и загадъчна усмивка, която припомня друга известна картина на Леонардо – „ Мона Лиза “. Картината се съхранява в Лувъра във френската столица Париж.


6. „ Мадона Лита “

 10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

Картина, рисувана от Леонардо в интервала 1490-1491 година. Мненията на критиците по отношение на авторството ѝ са разнопосочни – има хипотези, че картината е нарисувана от някои от учениците на Леонардо – Джовани Болтрафио или Марко д’Оджоно. От Ермитажа в Санкт Петербург, където е изложено платното, обаче упорстват, че авторството е напълно на да Винчи. Името на картината произлиза от миланското семейство Лита. Платното било част от тяхната персонална сбирка през по-голямата част на XIX век.

5. „ Тайната вечеря “

 10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

Стенописът „ Тайната вечеря “ е нарисуван от на Леонардо да Винчи за неговия настойник херцог Лудовико Сфорца. На картината е изобразена сцена от последните дни на Исус, както е разказано в Библията. Картината се базира на Евангелието от Йоан, в което Исус споделя, че един от неговите 12 апостоли ще го съобщи. Творбата е една от най-познатите и скъпи картини в света, само че за разлика от доста други, тази в никакъв случай не е била частна благосъстоятелност, защото не може да бъде премествана. Изображението с размери 460 на 880 см се намира на стената в трапезарията на манастира „ Санта Мария деле Грацие “ в Милано. Темата е обичайната за християнското изкуство, само че интерпретацията на Леонардо ѝ придава извънреден натурализъм и дълбочина.


4. „ Дамата с хермелина “

 10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

Нарисуваната от Леонардо да Винчи през 1489-1490 година картината с маслени бои е поръчана от херцога на Милано. Тя съставлява портрет на младата хубавица Чечилия Галерани, за която се твърди, че била държанка на херцога. През 1800 година шедьовърът е платен от полския княз Адам Йежи Чарториски и е отвеян в Краков, където се съхранява в локалния музей. Периодично „ Дамата с хермелина “ е излагана в разнообразни елементи на света. Платното е застраховано за 350 милиона $!

3. „ Благовещение “

 10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

„ Благовещение “ е рисувана от Леонардо да Винчи и Андреа дел Верокио към 1472 година. Няма данни от кого е поръчана. Изложена е в изложба Уфици във Флоренция. Творбата е замислена да се гледа изпод и отдясно. От тази позиция някои елементи се виждат в вярната позиция – камъните по постройката, ракурса на ръката на Богородица и масата за четене. Вариация на картината има и в Лувъра. Има разногласия сред специалистите в коя картина фактически е взел участие Леонардо, само че съгласно множеството той е взел участие в картината, изложена в Уфици. Художникът на версията в Лувъра към момента е под подозрение.


2. „ Мадоната на скалите “

 10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

Картината съществува в две сходни, само че не идентични версии. Общоприето е, че платното, което се намира в парижкия Лувър е рисувано по-рано, към 1483-1485 година и на практика напълно е дело на Леонардо. Картината е поръчана от “Братството на непорочното зачатие “ като олтарна картина за храма „ Сан Франческо Гранде “. По-късната Лондонска версия е по-аскетична, с бледи, восъчни лица, безчувственост и студенина. Акцентът в „ Мадоната на скалите “ е напълно ориентиран върху облика на дамата – майка, както в множеството картини с мадони на художника. Онова, което отличава тази творба от останалите е мощната връзка сред майката и Природата.

1. „ Мона Лиза “

 10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

Със своята загадъчна усмивка, несъмнено „ Мона Лиза “ не е просто най-известната картина на Леонардо да Винчи, а най-популярното художествено произведение в света. Малко други картини са толкоз известни и репродуцирани. Лиза е разпозната, като брачна половинка на богат флорентински търговец. Мона е обединение на думата „ мадона “ в италианския език, което има смисъла на „ моята дама “. Така името на картината в дословен превод значи „ Мадам Лиза “. Според някои теории обаче „ Мона Лиза “ е автопортрет на самия художник в женски облик. Любителите на конспирациите пък настояват, че платното е изпълнено със скрити кодове, които са ключ към невероятни секрети. Историята споделя, че Леонардо да Винчи рисувал картината в продължение на 4 години като почнал през 1503-а. Още тогава картината предизвиквала доста въпроси, евентуално и поради самия Леонардо – създателят не се разделял с нея и на всички места разгласявал, че това е обичаната му и най-хубава творба.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР