Генеративният AI отваря нов перспективен бизнес с цифрови близнаци на

...
Генеративният AI отваря нов перспективен бизнес с цифрови близнаци на
Коментари Харесай

Знаменитости продават свои дигитални копия за реклама и шоу програми


Генеративният AI отваря нов перспективен бизнес с цифрови близнаци на хора
(снимка: CC0 Public Domain)

Бумът на изкуствения разсъдък докара до появяването на цифрови близнаци на известни персони – освен това, те се продават в мрежата без позволение на самите „ оригинали ” . В отговор на тази инвазия, звездите реши ха да поемат контрола върху проц еса и в този момент самите те продават цифрови близнаци, които ще ги заменят в рекламата и шоу стратегиите.

В бъдеще цифровите копия на звезди даже ще споделят с почитателите. Нещо сходно към този момент се случва, отбелязва Уолстрийт Джърнъл. Според Том Греъм, началник на стартъпа за цифрови близнаци Metaphysic, звездите просто би трябвало да дойдат в студиото с 3D скенер за няколко минути. Това ще им разреши да основават безчет часове наличие в бъдеще.

По време на Седмицата на модата в Ню Йорк предходната година спортният бранд Puma притегли към виртуални презентации цифров двойник на футболиста Неймар, който беше основан благодарение на приложението MetaHuman, част от пакета Unreal Engine на Epic Games.

Участието на звезди в събития и реклама е голям бизнес. Само Nike е похарчила 1,3 милиарда $ през последната фискална година за набиране на звезди и спортни тимове. Възходът на промишлеността на цифровите близнаци може да промени нещата, защото виртуалните звезди са способни да вършат неща, които хората в действителния живот в никакъв случай не биха могли да създадат.
още по темата
Така да вземем за пример, голф легендата Джак Никлаус се съгласи да накара AI компанията Soul Machines да сътвори версия на неговия 38-годишен аватар (сега легендата е на 83 години).

Холивудската организация CAA към този момент е уловила нововъзникващата наклонност и стартира да поучава звездите за опциите, които продажбата на AI двойници отваря. Вече се подписват покупко-продажби, да вземем за пример Metaphysic е подписала контракт за осъществяване на избрани услуги, свързани с потреблението на AI технологии за кино лентата на Робърт Земекис с Том Ханкс, а също по този начин взе участие и в други сходни планове.

В стилната промишленост, където моделите нормално не имат правата върху изображенията си, AI също отваря нови вероятности. През април супермоделът Ева Херцигова показа своя лична виртуална версия, основана с технологиите на Epic Games. Клонингът може да взе участие във виртуални онлайн шоута, а скоро двойникът на Ева ще се появи на виртуални търговски площадки. В бъдеще моделите даже ще могат да приказват благодарение на чатботове.

В същото време рисковете за репутацията също нарастват, защото ботовете са склонни към груби или неправилни изказвания. В случая с Джак Никлаус, да вземем за пример, трябваше да бъде основан обособен езиков модел, вместо да се употребява всеобщ инструмент като ChatGPT.

Друг проблем са съществуващите пропуски в законодателството. Не е ясно на кого тъкмо принадлежат цифровите близнаци, по какъв начин да се провежда тяхната „ инспекция ” и хората да знаят, че не бъркат дийпфейк с действителни събеседници. Работата в тази посока обаче към този момент е в ход, фирмите се пробват да разработят системи за идентифициране на цифрови клонинги.

Според експертите от Metaphysic, през идващите няколко години даже елементарните хора ще могат да основават фотореалистични близнаци освен на себе си, само че и на други хора. Общите стандарти ще разрешат на звездите да изискват, да вземем за пример, унищожаване на нелегално наличие от мрежата и да управляват разпространяването на техните цифрови копия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР