Генералният серкетар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че Алиансът засилва

...
Генералният серкетар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че Алиансът засилва
Коментари Харесай

ЕС засега не смята да изтегля дипломати или техните семейства от Киев

Генералният серкетар на НАТО Йенс Столтенберг удостовери, че Алиансът ускорява военнното си наличие в Източна Европа с още кораби и самолети.

Държавният департамент на Съединени американски щати изтегля фамилиите на чиновниците в американското посолство в Киев. Посолството остава отворено. Подобна стъпка подхваща и Лондон.

В същото време през днешния ден външните министри от Европейски Съюз разискват напрежението сред Русия и Украйна и сигурността в района. Очаква се отдалечено да се включи и американския държавен секретар Антъни Блинкен.

Засега Европейски Съюз не вижда причина да изтегля фамилиите на дипломатите или самите дипломати и чиновници от европейските си задачи в Киев. Това съобщи преди срещата на външните министри висшият представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел, който обаче посочи, че първо би трябвало да бъдат изслушани претекстовете на Антъни Блинкен.

" Продължаваме да построяваме позицията си по отношение на опитите на Русия до подкопае сигурността на Европа и да възвърне сферите на въздействие - концепция, която е изцяло остаряла. Ще имаме и видеоконферентен диалог с държавния секретар Антъни Блинкен, с цел да продължим мощната съгласуваност сред Европейски Съюз и Съединени американски щати. Всички страни - членки на Европейски Съюз са обединени, ние демонстрираме невиждано единение във връзка с обстановката в Украйна. ", сподели Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността.

Най-вероятно, в заключенията от днешната среща ще бъде записано, че в случай че Русия нападне Украйна, това ще докара до съществени последици за Москва и тя ще би трябвало да заплати висока цена. Засега не се чака да бъдат разисквани съответни наказания.

Въпросът за " Северен поток-2 " постоянно е обвързван и с тематиката за глобите, които Европейски Съюз би наложил на Русия при вероятно нахлуване на Украйна.

Позицията на Берлин и това, което немският канцлер Олаф Шолц споделя в изявлението за „ Зюддойче Цайтунг “ е, че към този момент страната не е склонна да спре плана " Северен поток-2 ", който към този момент е построен. Въпросът за природния газ и за зависимостта на Европа от Русия остава отворен при разискването на глобите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР