Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че отношенията между

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че отношенията между
Коментари Харесай

Напрежението между САЩ и Китай носи риск от разделение на света на 2 блока

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че връзките сред Съединени американски щати и Китай " в никакъв случай не са били толкоз нефункционални, колкото през днешния ден " и предизвести, че ескалиращото напрежение сред двете международни сили рискува да раздели света на " два блока ".

" Тези разделения, точно икономическото разделяне, рискува да сътвори два блока, с две преобладаващи валути, с два броя търговски правила, два разнообразни интернета, две тактики в изкуствения разсъдък и по-късно, неизбежно, двe геостратегически и военни тактики ", сподели той пред списание " Тайм ".

" Това е голям риск за света ", предизвести Гутериш.

В момента Съединени американски щати и Китай са в конфликт на доста равнища и в доста сфери, които включват всичко от интелектуалната благосъстоятелност до произхода на ковид и човешките права. Напрежение сред международните сили имаше и преди администрацията на Доналд Тръмп. Правителството на президента Барак Обама се опита да се опълчи на засилващото се военно наличие на Китай в Южнокитайско море и да ограничи икономическата мощност на Пекин с политики като Транстихоокеанското партньорство. Тръмп ескалира напрежението със започването на комерсиална война, настрана упреква Китай за пандемията от ковид.

" Ние всички имаме разнообразни ползи. Не е елементарно да се сплоти интернационалната общественост. Но заканите и несигурността пред нас би трябвало да ни принудят всички да разберем, че това, което ни сплотява, е по-важно от това, което ни разделя ", разясни Анотниу Гутериш.

Той също прикани богатите страни да оказват помощ на по-бедните в битката с ковид.

Гутериш изрази терзанията си от национализма в основаването на ваксина.

" Или всички ще се оправим със болестта, или никой няма да се освободи ", счита той.

Генералният секретар на Организация на обединените нации също прикани страните да поемат по-голям ангажимент в битката с климатичните промени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР