Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за ядрено разоръжаване,

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за ядрено разоръжаване,
Коментари Харесай

ООН: Да унищожим ядрените оръжия, преди те да унищожат нас

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за нуклеарно разоръжаване, оповестява ДПА.

Да унищожим тези оръжия, преди те да унищожат нас, настоя той при започване на тридневната конференция във Виена с към 80 страни, подписали интернационален контракт за възбрана на нуклеарните оръжия.

Настоящият международен боеприпас от към 13 000 нуклеарни бойни глави е рецепта за допустимо заличаване на планетата, в случай че светът е изпълнен с спорове и съмнение, акцентира шефът на Организация на обединените нации.

От своя страна, ръководителят на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер дефинира Договора за възбрана на нуклеарните оръжия като " крайъгълен камък ".

Споразумението, влезнало в действие през януари 2021 година, задължава страните да не вземат участие в никакви действия, свързани с нуклеарните оръжия, и приканва да се регистрират филантропичните последствия от тях.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг открои незабавната нужда от цялостно нуклеарно разоръжаване. Австрия беше един от основателите на контракта.

Документът е подписан от 86 страни и утвърден от 65. Целта му е да разшири Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие, който влезе в действие през 1970 година

Девет страни имат нуклеарни оръжия. Те, а също и НАТО, не вземат участие в Договора за възбрана на нуклеарните оръжия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР