Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова държавите, които все

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова държавите, които все
Коментари Харесай

ООН призова държавите да забранят противопехотните мини

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани страните, които към момента не са го създали да се подпишат под интернационален контракт за възбрана на противопехотните мини , осведоми Агенция Франс Прес.

Конвенцията за възбрана на противопехотните мини (Отавска спогодба или Договор за възбрана на противопехотните мини), който влиза в действие през 1999 година, не разрешава придобиването, производството, съхранението и потреблението на такива оръжия.

Съединени американски щати, Китай, Русия, Индия, Иран, Израел, Мианмар, КНДР и Виетнам са измежду страните, които към момента не са се подписали под контракта.

" Повече от 160 страни са страна по Конвенцията за възбрана на противопехотните мини. Призовавам тези, които към момента не са се включили към конвенцията да го създадат без отсрочване ", прикани Гутериш по време на спор на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации след малко видео на артиста Даниел Крейг, който работи за международната организация в напъните за възбрана на противопехотните мини.

" Основното ни терзание е, че тази спогодба ни дава единствено малко време за обезвреждане на минираните региони ", разяснява виетнамски дипломатически източник. Югоизточната азиатска страна се нуждаеше от десетилетия, с цел да отстрани мините, сложени по време на Виетнамската война през 60-те и 70-те година на предишния век, разясни източникът.

Подписалите се под контракта се чака да прекратят производството и създаването на противопехотни мини , да унищожат запасите си и да изчистят всички минирани региони в границите на 10 година от утвърждението на контракта, макар че това може да бъде удължено.

Деца, които играят на открито в някогашни военни зони, са измежду главните жертви на мините по света.

В своята тирада Гутериш също се разгласи срещу създаването на самоделни бомби . Той акцентира, че те са " най-голямата опасност " за силите на Организация на обединените нации в Африка, от Сомалия до Мали.

Според него мините и самоделните бомби съставляват най-лошото от човечеството.

Но напъните за премахването им отразяват най-хубавото от човечеството. Нека през днешния ден се ангажираме за усилване на нашите старания за освобождение на света от тези безчовечен закани, прикани Гутериш.

Съветът по-късно утвърди декларация, в която се споделя, че са " надълбоко обезпокоени " от противопехотните мини . Подчертава се нуждата от интернационалните старания в тази сфера, изключително в обстановките на въоръжен спор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР