Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства споразумението между Атина

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства споразумението между Атина
Коментари Харесай

Генералният секретар на ООН приветства споразумението за името на Македония

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш приветства съглашението сред Атина и Скопие да се приключи дългогодишният им спор за името на Македония като " демонстрация на водачество в района и оттатък него ", съобщи Асошиейтед прес.

Според съглашението тя към този момент ще се назовава Република Северна Македония. То би трябвало да бъде утвърдено и от депутатите и гласоподавателите на Македония. Говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик съобщи, че генералният секретар на Организация на обединените нации " приканва всички жители в двете страни да се обединят, с цел да се придвижи процесът ".

Гутериш " се надява, че участниците в други проточили се спорове ще се вдъхновят от това развиване и ще работят за реализиране на решения посредством договаряния без повече бавене ", добави Дюжарик.
Скопие и Атина се споразумяха за името " Република Северна Македония " Това заяви на конференция довечера министър председателят Зоран Заев в наличие на всичките си министри
Споразумението сред Атина и Скопие за името на Македония ще способства за укрепването на районната сигурност, съобщи говорителката на Държавния департамент на Съединени американски щати Хедър Науърт, представена от ТАСС.

" Премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев реализираха историческо съглашение. Решаването на разногласието ще се отрази удобно на двете страни и ще способства за подсилване на сигурността и повишение на благосъстоянието в района. Съединени американски щати са подготвени да поддържат това съглашение по молба и на двете страни ", сподели Науърт.

Албанският министър председател Еди Рама дефинира двамата си сътрудници от Гърция и Македония като " прогресивни водачи " и съобщи, че " Балканите през днешния ден са по-добро място " с помощта на тях, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. Агенцията отбелязва, че етническите албанци са към една четвърт от популацията на Македония, което е общо 2,1 милиона души.

Албанският външен министър Дитмир Бушати също поздрави " нашите съседи и другари " за постигналото пробив съглашение, което по думите му ще трансформира Балканите в част от " евроатлантическото семейство ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР