Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш (Португалия) казал вчера на

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш (Португалия) казал вчера на
Коментари Харесай

Гутериш се осмелил да пита за втори мандат начело на ООН

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш (Португалия) споделил през вчерашния ден на представители на петте страни непрекъснати членки на Съвета за сигурност, че би желал да остане втори мандат, съобщили двама дипломати на организация Блумбърг. Бившият португалски министър председател щял да уведоми скоро и ръководителя на Общото заседание на Организация на обединените нации.

71-годишният Гутериш зае поста през януари 2017 година и 5-годишният му мандат изтича в края на тази година. Според анонимните дипломати той изчакал до последно да се увери, че Доналд Тръмп си отива от Белия дом, с цел да съобщи желанието си. Той бе доста внимателен да не влиза в несъгласие с американския президент, който под лозунга " Америка преди всички " се отнасяше пренебрежително към интернационалните институции. 

Тръмп неведнъж се сблъска с Организация на обединените нации и нейните организации, като даже изтегли Съединени американски щати от Световната здравна организация (СЗО). В  Съвета за сигурност разгневи другите страни с напъните си да ликвидира останките от ядреноото съглашение с Иран. Избраният за президент Джо Байдън даде обещание да обърне курса на 180 градуса, да върне Съединени американски щати в СЗО, да поправи договорката с Иран и да влезе още веднъж в Парижкото съглашение за климата.

Гутериш бе оповестил битката с климатичните промени като емблема на своя мандат и в този момент се усеща импулсииран от обещанието на Байдън да сложи климата измежду своите цели.

Повечето генерални секретари на Организация на обединените нации са карали по два мандата. Дипломати предвиждат, че петте " велики сили " - Съединени американски щати, Китай, Русия, Англия и Франция - ще поддържат неговото преизбиране, тъй като с относителната си бездейност не влезе в спор с никоя от тях. Договорките с непрекъснатите членове на Съвета за сигурност нормално стават при закрити порти, само че за първи път на изборите през 2016 година имаше повече бистрота. Тогава противници на Гутериш бяха две българки - Ирина Бокова и кандидатиралата се в допълнение Кристалина Георгиева. Една от двете имаше късмет, тъй като се говореше, че е извънредно време да бъде избрана жена отпред на Организация на обединените нации, само че България позволи вътрешно съревнование, което ги избута обратно.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР