Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че присъствието на

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че присъствието на
Коментари Харесай

Столтенберг поиска МААЕ да влезе в Запорожката АЕЦ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че наличието на съветски войски в Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ) представлява забележителна опасност за света и прикани за допускане на експерти от Международната организация за атомна сила (МААЕ) в нея.

Това съобщи той по време на взаимна конференция със сръбския президент Александър Вучич.

" Превземането на Запорожката атомна електроцентрала от съветските сили съставлява сериозна опасност за сигурността и сигурността на тези уреди, покачва риска от нуклеарна повреда или случай и заплашва популацията на Украйна, на прилежащите страни и интернационалната общественост. Спешно е да се позволи инспекцията от Международната организация за атомна сила и да се подсигурява изтеглянето на всички съветски сили ", сподели Столтенберг.

Той добави още, че международната общественост би трябвало да застане единна в противопоставянето на непровокираната експанзия на Русия.

" Важно е всички ние да предприемем стъпки, с цел да убедим Русия да приключи тази война ", сподели Столтенберг.

По-рано генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани инспекторите на МААЕ да получат достъп до Запорожката АЕЦ.

Припомняме, че Русия също разяснява тематиката. Властите в Москва не схващат какво пречи на делегацията на МААЕ да посети Запорожката атомна електроцентрала. Това съобщи през днешния ден представителят на съветското външно министерство Мария Захарова. 

Тя акцентира, че комплицираната обстановка в Украйна не е попречила на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да насрочи посещаване в страната. Изглежда, обаче никой не бързал да позволи заканите на площадката на централата.

Захарова предизвести, че " изключително безпокойствие провокира режимът в Киев и следените от него въоръжени формирования, които се преструват, че не схващат какъв е залогът и не престават да нанасят удари по Запорожката АЕЦ ".

Захарова увери, че Русия ще направи " всичко належащо ", с цел да даде опция на експерти на МААЕ да посетят Запорожката атомна електроцентрала.

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, беше завладяна от Русия по време на нахлуването й в Украйна. В последните 10 дни обстрелът в региона на централата е съвсем всекидневен, като и Москва, и Киев се упрекваха взаимно, че основават предпоставки за нуклеарна повреда.

Киев отхвърля да е нанасял удари по оборудванията на централата и твърди, че съветските войски организират " интервенции под непознат байрак " и сами я обстрелват, с цел да обвинят Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР