Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът не

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът не
Коментари Харесай

Столтенберг: Не искаме нова Студена война с Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че алиансът не желае "нова Студена война " с Русия макар опасенията на страните членки във връзка със скупчването на съветски войски по границата с НАТО, съобщи Асошиейтед прес. Той приказва в края на четиридневната Парламентарна асамблея на НАТО, която се организира в Букурещ.

"Ние сме обезпокоени от неналичието на бистрота (на Русия), когато става дума за военни учения ", уточни Столтенберг.

Той загатна руско-беларуската интервенция през септември, включваща хиляди бойци, танкове и самолети, която се състоя в Беларус, на източната граница на НАТО. Столтенберг обаче добави: "Русия е наш комшия, ние не желаеме да изолираме Русия. Не желаеме нова Студена война ".

Той сподели, че 29-членният алианс е засилил въздушния патрул в Черно море "в отговор на нападателните дейности на Русия в Украйна ".

Генералният секретар на НАТО също по този начин акцентира в речта си пред Парламентарната асамблемия, че Европейският съюз не може да развие лична система за защита отвън НАТО, съобщи Аджерпрес.

"Много добре е, че Европейски Съюз развива лична система за защита в допълнение към Северноатлантическия алианс. Алиансът желае това нещо отдавна ", уточни той.

"Но е значимо да подчертаем, че системата за европейска защита не може да замести системата на НАТО, а би трябвало да бъде вътре в границите на НАТО ", акцентира още Столтенберг.

Същевременно той прикани страните членки на алианса са отделят повече пари за защита и благодари на Румъния за приноса й, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР