Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства съгласуваната между САЩ

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства съгласуваната между САЩ
Коментари Харесай

НАТО одобри съгласуваната между САЩ и Турция пътна карта за Манбидж

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства съгласуваната сред Съединени американски щати и Турция „ пътна карта “ за Манбидж, оповестява вестник Daily Sabah, като отбелязва, че съответното изказване норвежецът е направил в границите на конференция преди срещата на министрите на защитата на страните от Алианса в Брюксел.
„ Пътната карта “ за Манбидж бе оповестена в понеделник във Вашингтон след среща сред турския външен министър Мевлют Чавушоглу и американския държавен секретар Майк Помпео.
Сделката е ориентирана към изтеглянето на обвързваните с „ Работническата партия на Кюрдистан “ (ПКК) „ Народни отряди за самоотбрана “ (YPG) от северния сирийски град и стабилността в района.
Неотдавна Турция и Съединени американски щати показаха механизъм за разглеждане на обособени въпроси в работните групи, в това число за стабилизирането на Манбидж и за предотвратяването на всевъзможни нежелани конфликти в района. Съответното бе контрактувано след визитата на към този момент някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън в Анкара през февруари, отбелязва още организация " Фокус ".
Първото съвещание на работната група за Сирия се организира през март във Вашингтон, а последната среща сред представители на Съединени американски щати и Турция се състоя в Анкара предходната седмица.
Американската военна и логистична поддръжка за сирийската филиал на ПКК, YPG, е един от най-сериозните въпроси, които внасят напрежение сред турското държавно управление и американската администрация. Вашингтон твърди, че поддръжката на Съединени американски щати е ориентирана към Сирийските демократични сили (СДС), които се бият против „ Ислямска страна “. В Анкара обаче не са съгласни с тази догадка.
След началото на интервенцията в Африн Турция изрази угриженост във връзка с наличието на YPG в Манбидж и настоя силите им да се изтеглят от региона. Съединени американски щати на собствен ред дадоха заричане, че YPG ще се изтеглят на изток от река Ефрат.
Съответният ангажимент бе изработен по време на мандата на предходния американски президент Барак Обама, напомнят от редакцията, като допълват, че в региона на Манбидж има към две хиляди американски бойци, а в Северна Сирия Съединени американски щати имат „ дузина бази “, съгласно неофициални източници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР