Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг присъства на срещата на

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг присъства на срещата на
Коментари Харесай

НАТО се готви за бързо, ефективно и дългосрочно укрепване на източния фланг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг участва на срещата на върха в Букурещ 9 (Б9) посредством видео телеконферентна връзка в петък, в подготовка за срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на този месец. Форматът B9, основан по самодейност на полския президент Дуда и румънския президент Йоханис след първата инвазия на Русия в Украйна през 2014 година, включва съдружниците от НАТО България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия .

Девет страни от Централна и Източна Европа желаеха в петък НАТО да укрепи източния си фланг след нахлуването на Русия в Украйна. Срещата на водачите на България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия се организира в румънската столица Букурещ по-малко от три седмици преди срещата на върха на НАТО в Мадрид.

" С оглед на нарасналите опасности за сигурността в Румъния и Черно море, консолидирането на НАТО на източния му фланг , по обединен и уравновесен метод, става все по-спешно и решаващо ", сподели румънският президент Клаус Йоханис при откриването на срещата, който той е съпредседател с полския си сътрудник Анджей Дуда.
 Вече нищо не ограничавало НАТО да разполага войски в Източна Европа
Вече нищо не ограничавало НАТО да разполага войски в Източна Европа

Самата Русия на процедура анулирала поетия от Алианса ангажимент да не укрепва източния си фланг

Срещата на върха на НАТО ще изготви " дълготрайна визия... поставяйки груповата защита и член 5 в центъра на дейностите ", акцентира Йоханис, застъпвайки се за " забележителна промяна на възпирането и отбранителната позиция ".

Държавните глави на деветте страни , показани в Букурещ, също разискват въздействието на съветската инвазия върху сигурността на " уязвимите сътрудници " на НАТО , в това число Молдова и Грузия.

В телефонен диалог с полския президент Дуда в сряда, американският президент Джо Байдън удостовери уговорката на Съединените щати към сигурността на източния фланг на НАТО и се надява, че срещата в Букурещ ще бъде " сполучлива ", съгласно Белия дом.

През 2017 година НАТО разположи многонационални бойни групи в балтийските страни и Полша , с цел да възпира Русия. След нахлуването на Русия в Украйна през февруари, НАТО изпрати там подкрепления .
 Германия ускорява армията си с конституционна смяна
Германия ускорява армията си с конституционна смяна

Ламбрехт: Дължим го и на съдружници в Европейски Съюз и НАТО, Путин унищожи европейския кротичък ред

Миналия месец заместник-генералният секретар на алианса, Мирча Джоана сподели, че НАТО към този момент не е обвързано с минали задължения да се въздържа от разполагане на сили в Източна Европа.

Москва е " лишила от каквото и да било наличие " Основния акт НАТО-Русия, като нападна Украйна и стопира разговора с алианса, сподели Джоана пред Агенция Франс Прес.

Мирча Джоана приказва за войната на Русия против Украйна и бъдещето на НАТО на среща на върха за народна власт в Копенхаген в петък . Предварителен обзор на идната стратегическа идея на Алианса, която ще бъде съгласувана на срещата на върха в Мадрид по-късно през юни, той сподели, че концепцията ще бъде проект за бъдещата акомодация на НАТО.

Джоана изясни, че новата идея ще отразява епоха на конкуренция на великите сили и ще признае, че Русия се е трансформирала в " едно от най-важните провокации пред нашата сигурност в Европа, а също и отвън нея ". Той добави, че ролята на Китай като трансформиращ състезател в международните каузи също ще бъде приета. Следващата стратегическа идея в допълнение ще подчертае смисъла на устойчивостта и новите технологии за евроатлантическата сигурност .

Говорейки за възпирането и защитата, заместник-генералният секретар означи, че НАТО чака " ново потомство от нашето наличие на Изток ". На срещата на върха в Мадрид водачите ще приспособяват позицията на Алианса на източния фланг в дълготраен проект , с цел да отразяват новата действителност в региона на сигурността. Джоана сподели, че това евентуално ще включва ограничения за по-бързо и по-ефективно подсилване .

Срещата на върха за демокрацията в Копенхаген е годишна конференция, която събира политически и бизнес водачи, в това число сегашни и някогашни държавни ръководители, от международните демокрации. Той се управлява от Андерс Фог Расмусен, създател и ръководител на фондация " Алианс на демокрациите ". Расмусен беше общоприет секретар на НАТО от 2009 до 2014 година
 Министрите на защитата от Б9 одобриха обща позиция по съветската експанзия в Украйна
Министрите на защитата от Б9 одобриха обща позиция по съветската експанзия в Украйна

Във фокуса на полемиките бяха усилването на възпиращия и защитителен капацитет на Алианса и укрепването на Източния фланг
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР