Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че Финландия официално

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че Финландия официално
Коментари Харесай

Столтенберг: Приемаме утре Финландия в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг удостовери, че Финландия публично ще се причисли към алианса във вторник, 4 април, заяви Ройтерс. „ Това е историческа седмица. Утре ще приветстваме Финландия като 31-ия член на НАТО “, съобщи генералният секретар на алианса.

Той също по този начин добави, че идното присъединение на Финландия ще има позитивно влияние върху нейната сигурност и ще направи НАТО по-силен. По-рано норвежкият вестник Verdens Gang заяви, че формалното влизане на Финландия в НАТО ще се състои на 4 април. Журналистите припомниха, че на този ден ще се състои среща на външните министри от алианса. От офиса на финландския президент също потвърдиха, че на 4 април Финландия ще стане член на НАТО.

През май 2022 година Финландия кандидатства за присъединение към НАТО дружно с Швеция. Турция се опълчи на влизането на двете страни в алианса, само че на 1 април турският президент Реджеп Тайип Ердоган утвърди утвърждението на кандидатурата на Финландия. Неотдавна шведският министър на външните работи сподели, че към този момент не е сигурен, че страната му ще може да се причисли към НАТО до юли. Швеция изяви предпочитание да стане част от военния съюз след съветската инвазия в Украйна, дружно с Финландия предходната година, само че Унгария и Турция за момента не са одобрили молбата ѝ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР