Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отправи видеообръщение към председателя

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отправи видеообръщение към председателя
Коментари Харесай

Столтенберг: Ще защитаваме България и всеки сантиметър територия на съюзник

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг насочи видеообръщение към ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, премиера Кирил Петков и народните представители във връзка 18-ата годишнина от приемането на България в Алианса.

„ На днешната дата преди 18 години Вашата страна стана член на нашия съюз, като България от този момент непроменяемо е била предан съюзник”, декларира генералният секретар на НАТО. Той благодари за приноса на България към общата сигурност, като отбелязва, че това важи в не по-малка степен и за района на Черно море, който е от огромно стратегическо значение за НАТО.

„ Българският принос е още по-значим в този решителен миг за нашата сигурност. Съюзниците в НАТО осъждат тази война и приканват президента Путин да я приключи неотложно, да изтегли всички свои войски и да се обърне към дипломацията”, споделя Столтенберг във връзка войната в Украйна.

В отговор на новата действителност, Столтенберг регистрира, че НАТО укрепва своите възпиращи и отбранителни качества. „ В момента има стотици хиляди в положение на нараснала подготвеност на територията на Съюза. Налице е цифров състав от 100 000 от Съединени американски щати в Европа и още 40 000 под директното командване на НАТО, най-много в източния фланг на Съюза, със мощната поддръжка на въздушни и морски сили, както и противовъздушна отбрана”, прибавя той.

Генералният секретар напомня, че съдружниците са изпратили войскови сили в България. „ Испания е изпратила бойни самолети „ Юрофайтър”, а скоро Нидерландия ще прати F-35, работейки един до друг с българските ВВС”, прецизира Столтенберг.

„ Ние ще пазиме България и всеки сантиметър територия на съдружник. Един за всички и всички за един”, декларира Столтенберг. Той предизвиква България и всички съдружници да влагат минимум 2% от Брутният вътрешен продукт за защита.

„ Знам, че мога да разгадавам все по този начин на ангажираността на България в НАТО в бъдеще”, споделя още в обръщението си генералният секретар на Алианса.



Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР