Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква на срещата си

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква на срещата си
Коментари Харесай

Столтенберг: Страните от НАТО изглежда ще се насочат към по-високи разходи за отбрана


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг чака на срещата си във Вилнюс през юли страните от алианса да се насочат към по-високи разноски за защита от поставените сега като цел 2 % от Брутният вътрешен продукт на съответната страна. Столтенберг декларира това в оповестено през днешния ден изявление за вестник " Велт ", оповестиха международните организации.

По думите му страните от НАТО могат да си слагат " по-амбициозна " цел, " защото всички виждат, че би трябвало да влагаме повече " в защитата.

На среща в Уелс през септември 2014 година страните от пакта се договориха всяка от тях до 10 години да отделя за защита по 2 на 100 от своя Брутният вътрешен продукт. " Двата % поначало се предвиждаха за 10 години, т.е. до 2024, т.е. би трябвало да възобновим " тази цел, споделя Столтенберг в изявлението.

Той добавя, че запасите от оръжия и муниции на страните от алианса " от ден на ден се изчерпват " с оглед поддръжката, предоставяна на Украйна. " Естествено е належащо да попълним личните си ресурси от муниции и оръжейни системи, в това число с цел да подсигуряваме бъдещите доставки за Украйна. Затова НАТО разшири съдействието си с индустрията ", прибавя Столтенберг.

" НАТО не е и няма да бъде воюваща страна. Ние не изпращаме в Украйна свои войски или самолети на НАТО ", акцентира генералният секретар на пакта. Но показва, че алиансът поддържа Киев с съоръжение. " Украйна има право на самозащита съгласно устава на Организация на обединените нации и ние имаме право да я поддържаме в отстояването на това право ", споделя той.

" Разбира се, постоянно " има риск от ескалация, по тази причина е значимо алиансът да ускорява военното си наличие на своя източен фланг. Така Москва ще разбере, че НАТО счита да брани " всеки сантиметър " от своята територия, акцентира Столтенберг, написа Българска телеграфна агенция.

" Рискът от приложимост на нуклеарни оръжия не е огромен. Но нуклеарната реторика на Русия е изцяло безотговорна. Тя е рискова. Русия би трябвало да знае, че в една нуклеарна война не може да се реализира победа, по тази причина такава не трябва да бъде водена ", споделя шефът на Северноатлантическия съюз.

Той прибавя, че НАТО деликатно следи дейностите на Русия и за момента не вижда промени, които да засягат нуклеарните й сили. " В противоположен случай, несъмнено, щяхме да реагираме ", декларира Столтенберг. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР